Голям скандал се разрази дни преди старта на Олимпийските игри в Пекин (4 - 20 февруари), след като здравните власти в Китай заложиха на нов тип тестове за COVID-19 срещу варианта Омикрон.

The Beijing News пише за проверките след първия случай на Омикрон в квартал на Пекин, където 27 съседи на заразена жена са били подложени на новия вид тестване - анални.

Според местни лекари следите заразата могат да бъдат открити по-ефективно в изпражненията, отколкото в носа или гърлото, заради което подлагат местното население на шокиращата проверка.

Редица страни, участници на Игрите в Пекин, обаче се обявиха срещу инвазивния метод на тестване, при който памучният тампон навлиза на около 5 см в ректума на тествания, завърта се и се издърпва. Чуждите делегацiи се обединиха, че подобни тестове могат да повлияят негативно на достойнството и психичното здраве на спортистите и призоваха тестването да става по установените в цял свят методи.

Първите групи спортисти пристигат в Пекин до седмица и ще трябва да бъдат тествани постоянно по време на престоя си в олимпийското село.

Китайският лекар Лу Хунджоу успокои недоволните като каза, че всеки може да предостави проба от изпражненията си, но подчерта, че това ще става при "условия, които не позволяват фалшификация".

Припомняме, че за Олимпиадата в Токио миналото лято бяха въведени  т.нар. "щадящи" безконтактни тестове за спортистите, при които се изследваше тяхна слюнка. 

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)