На специална церемония на стадион "Птиче гнездо" в Пекин бяха закрити XXIV-ите Зимни олимпийски игри. Тя започна с приветствие към президента на Китай Си Дзинпин и президента на МОК Томас Бах, след което прозвуча химна на държавата домакин.

След това започна и парадът на нациите, като България бе от страните, които нямаха представители. Набралият популярност при откриването Нейтън Крамптън от Американска Самоа отново се появи гол до кръста и събра погледите.

Winbet - победата е емоция! (18+)

След парада на нациите бяха наградени последните медалисти на Олимпиадата, а домакините пуснаха видео компилация с някои от най-добрите моменти по време на Игрите.

Кметът на Пекин Чен Дзин Пин предаде олимпийския флаг на президента на МОК Томас Бах, а той го връчи на следващите домакини от Италия. Сега за него трябва да се грижат кметовете на Милано и Кортина д'Ампецо. През 2026 година за първи път в историята два различни града ще приемат Зимна Олимпиада. Последва и изпълнение на италианския химн.

Церемонията, която беше далеч по-скромна от тази за откриването, завърши с официални речи на президента на Китай Си Дзинпин и президента на МОК Томас Бах.

България отново не успя да вземе медал, което за последен път се случи на Игрите в Торино през 2006 година. Страната ни беше представена от 15 спортисти в Пекин, а най-добре се представи Алберт Попов, който завърши на девето място на слалома в ски алпийските дисциплини.









снимки: Getty Images / Guliver