Днес е Денят. Денят, 6 юни, в който ще стане известен новият европейски клубен шампион. В спора за титлата на терена на Олимпийския стадион в германската столица Берлин ще се противопоставят Ювентус и Барселона. Актуалните първенци на Италия и Испания.

Нека обаче обърнем внимание на футболисти, които през годините са играли и за двата отбора.

MartinCaceresJuveceleb_2848077.jpg
МАРТИН КАСЕРЕС
Барселона се стреми към втори требъл в историята. Касерес бе част от каталунците във феноменалния сезон 2008/09 под ръководството на Хосеп Гуардиола. За следващата кампания обаче той бе пратен под наем в Ювентус. След престой в Севиля уругваецът се завърна в Торино през 2012-а с перманентен договор и стана четири поредни пъти шампион на Серия "А".

Thierry_Henry_holds_the_C_010.jpg
ТИЕРИ АНРИ
Френската легенда бе важна част фигура за Барса по време на требъла през сезон 2008/09, като заедно с Меси и Самуел Ето'о оформиха стряскащо нападение. Десет години по-рано, през 1999, Анри натрупа ценен опит в Ювентус на крилото, след което бе привлечен в Арсенал от Арсен Венгер.

Iago.jpg
ЯГО ФАЛКЕ
Малко спорен играч за тази класация, тъй като има само един мач с гол за втория отбор на Барселона. Седем години обаче Фалке защитава цветовете на каталунците преди да бъде привлечен от Ювентус през 2008 година. След това е пратен да се обиграва под наем в Бари, Барселона "Б" и Тотнъм.

lilian_thuram_1hkebr69drl691kcs5h27i21qy.jpg
ЛИЛИАН ТЮРАМ
Безспорен стълб в отбраната в продължение на десетилетие. Френската футболна легенда бе като "скала" в защитата на Ювентус - цели пет сезона. Стана два пъти шампион на Италия преди да премине в Барселона през 2006-а заради скандала Калчополи. Проблеми със сърцето обаче го принудиха да прекрати състезателната си кариера през 2008-а след едва една Суперкупа на Испания.

zambrotta.jpg
ДЖАНЛУКА ДЗАМБРОТА

Италианският бек последва Тюрам на "Камп Ноу" след скандала през 2006 година. Той игра за Ювентус 7 години, в които стана четири пъти шампион на Калчото и вдигна купата от вече несъществуващия турнир Интертото. Но и той като Тюрам спечели само Суперкупата на Испания преди да премине в Милан през 2008-а.

Zlatan_Ibrahimovic_Juventus.jpg
ЗЛАТАН ИБРАХИМОВИЧ
От най-добрия в света в Италия до резервната скамейка в Испания. Шведът така и не намери верния път към терена под ръководството на Хосеп Гуардиола в единствения си сезон (2009/10) с екипа на Барселона. Въпреки това той си тръгна с четири купи. Четири години по-рано, през 2004-а, Ибра бе привлечен в Ювентус от Аякс и много бързо се превърна в звезда. Скандалът Калчополи обаче го прати в Интер през лятото на 2006 година.

sorin.jpg
ХУАН ПАБЛО СОРИН
Бившият национал на Аржентина не може да се запомни с нещо в Ювентус след само двата си мача за Ювентус през сезон 1995/96. Следва трансфер обратно в родината, за да дойде моментът, в който през 2003-а е привлечен от Барселона. Но и на "Камп Ноу" той така и не успява да се докаже.

edgar_davids_75dvf51abms21l6se4gtgghc4.jpg
ЕДГАР ДАВИДС
Една от иконите на световния футбол през последните 25 години. Холандската легенда игра за Ювентус от 1997-а до 2004-а. В това време той вдигна три пъти Скудето, два пъти Суперкупата на Италия и веднъж купата на Интертото. Давидс обаче предпочете да премине в под наем в Барселона в последните шест месеца от договора си със Старата госпожа. Престоят му бе запомнящ се, като по време изгради страхотна връзка на терена с Роналдиньо.

tumblr_m26ssg0jzJ1qfxktpo1_1280.jpg
МИХАЕЛ ЛАУДРУП
Престоят на датската легенда в Торино започна с шампионска титла през сезон 1985/86, но следващите три години бяха белязани със сребърни медали. През 1989-а обаче избира да промени нещата и заиграва в Барселона под ръководството на Йохан Кройф. За пет сезона на "Камп Ноу" Лаудрип става четири пъти шампион на Испания и печели по веднъж Европейската клубна купа и купата на Краля.