Потопете се в света на статистиката!
През последните седмици в света на футбола се получиха невероятни обрати. Като се започне от световната квалификация Германия – Швеция (4:4), в която Бундестима водеше с 4:0 до 60-ата минута, и се стигне до два от мачовете в 1/8-финалите за Купата на Лигата в Англия. При първия от тях във вторник вечер тази седмица Рединг изпусна преднина от 4:0 и в крайна сметка загуби от Арсенал с 5:7 след продължения. На следващия ден пък Челси обърна Манчестър Юнайтед с 5:4 след продължения, въпреки че губеше с 2:3 до последната минута на редовното време. Тези резултати със сигурност са достатъчен повод за припомняне на най-драматичните обрати не само във футбола, но и в историята на спорта на най-високо ниво.
 
НАЙ-ДРАМАТИЧНИТЕ ОБРАТИ В ИСТОРИЯТА НА СПОРТА:
 
1999 година: Футбол, финалът на Шампионската лига
bayern.jpg
Дуелът между Манчестър Юнайтед и Байерн (Мюнхен) е недостижим по драматизъм досега, въпреки че болката на баварците от загубения финал срещу Челси (4:5 след дузпи) на собствения им стадион този сезон е още прясна. През 1999 година германският шампион докосваше трофея, след като водеше с 1:0 до последната минута. Това, което се случи тогава в добавеното време на мача в рамките на 100 секунди, все още е нещо непонятно за много фенове. Първо изравнителното попадение на Теди Шерингам, а след това и победния гол на Оле Гунар Солскяер, последвани от грандиозни празненства за „червените дяволи”.


 

1983 година: Формула 1, Гран при на САЩ
watson.jpg
Джон Уотсън с Макларън
Пилотите на Макларън Джон Уотсън и Ники Лауда стартират след провал в квалификацията от 22-а и 23-а позиция. Двамата си пробиват път напред в класирането, без да се замесват в безбройните инциденти по време на състезанието (б.р. само половината от 26 болиди финишират), и накрая завършват на трето и четвърто място. Уотсън и Лауда изостават на цели 20 секунди от лидерите в надпреварата Жак Лафит и Рикардо Патрезе. Тогава обаче гумите на Лафит не издържат, а Патрезе изхвърча от пистата при опит за изпреварване на изостанал болид. Макларън бележи невероятна двойна победа в историята на Формула 1.
 
1993 година: Тенис, финалът на „Уимбълдън” при жените
graf.jpg
Щефи Граф (вдясно) и Яна Новотна
Щефи Граф почти е загубила от Яна Новотна. Чехкинята води на германката с 6:7, 6:1, 4:1 и 40-30 в петия гейм на третия сет при свой сервис. Новотна обаче прави своята трета двойна грешка в срещата и пропуска шанса да се доближи на един гейм от титлата. Граф обръща мача по невероятен начин, печелейки сета с 6:4, за да триумфира с трофея. Новотна плаче, но все пак и тя печели „Уимбълдън” през 1998 година.


 
 
1974 година, Бокс, мач за световната титла в тежка категория
ali.jpg
Мохамед Али (вдясно) нанася безмилостен удар в главата на Джордж Форман
Мохамед Али е на 32 години и вече не е непобедимия гигант. Десет години след първата му световна титла той не се движи толкова бързо на ринга. Али е абсолютен аутсайдер срещу тогавашния световен шампион и непобедим от 40 мача Джордж Форман. Шоуто в Киншаса (Заир) обаче се превръща в историческа битка. В началото експертите се страхуват за здравето на Али, който в първите рундове понася удари от по-младия си съперник и се олюлява на въжетата. Лека, полека Али взима инициативата и с невероятна серия от точни удари печели мача в осмия рунд.  


 
 
1989 година: Колоездене, „Тур дьо Франс”
lemond.jpg
Грег Лемънд ликува след успеха си
Най-престижното колоездачно състезание в света завършва с бягане по часовник в последния си етап по случай юбилея – 200 години от френската революция. Дистанцията от 24,5 километра изглежда формална за лидера в генералното класиране тогава Лоран Финьон. Той води с 50 секунди, но американецът Грег Лемънд стопява тази преднина прогресивно. Накрая Лемънд печели 3-седмичната надпревара с преднина от 8 секунди пред французина.

 

2005 година: Футбол, финалът в Шампионската лига
liverpool.jpg
Играчите на Ливърпул се радват след последната успеша дузпа срещу Милан
В Истанбул след изиграването на едно полувреме всичко изглежда напълно решено. Милан води с 3:0 на Ливърпул и се вижда като европейски клубен шампион, празнувайки на почивката в съблекалните. Испанският мениджър на „мърсисайдци” Рафаел Бенитес намира правилните думи за мотивиране на играчите си и прави точните смени. Така с отбелязване на 3 гола в рамките на само 6 минути Ливърпул се връща в мача и впоследствие печели трофея след продължения и дузпи.


 
 
1927 година, Тенис, полуфинал на „Уимбълдън” при мъжете
tiden.jpg
Мачът между Куше и Тидън (1927)
Американецът Бил Тидън е доминатор в тениса през онези години и не е изненада, че повежда на Анри Куше с 6:2, 6:4. В третия сет американецът дори води с 5:1, но тогава настъпва обратът. Французинът печели 6 последователни гейма и сета със 7:5. След това Куше триумфира и в мача след 6:3, 6:4 в последните два сета. Френският тенисист прави обрати от 0-2 до 3-2 сета както на четвъртфинала, така и на финала, но те не са толкова запомнящи се както този срещу Тидън.
 
2004 година, Бейзбол, полуфинал в Световните серии
boston.jpg
Бостън Ред Сокс обръща драматично вечния си враг Ню Йорк в серия от 7 срещи
В плейофна серия, играна до четири победи от 7 мача, Ню Йорк Янкийс води срещу Бостън Ред Сокс с 3:0 успеха и само на една победа от големия финал. Никой не вярва в Бостън, тъй като в историята на бейзбола до този момент нито един тим не е постигал подобен обрат. В четвъртия сблъсък „янките” отново водят, докато Дейв Робърт печели допълнителен ининг за Ред Сокс. След хоумрън на Дейвид Ортиз за победата в мача, която слага началото на историческата серия. Бостън печели и следващите 3 срещи срещу вечния си враг, за да достигне финала, където отвява Сейнт Луис Кардиналс с 4:0 победи. Така след 86 години „червените чорапи” слагат край на "Проклятието Бамбино" и отново печелят титлата.
 
2011 година, Формула 1, Гран при на Канада
button.jpg
Пилотите на Макларън Бътън и Хамилтън (2011 година, Канада)
Дженсън Бътън стартира от последна позиция и прави състезанието на живота си. Надпреварата продължава почти 4 часа заради непрекъснатия дъжд. Бътън не е спрян дори от своя сънародник и съотборник в Макларън Люис Хамилтън. Седем завоя преди финала лидерът до този момент Себастиан Фетел прави грешка, а Бътън профучава покрай него и печели състезанието, в което е стартирал от 21-о място.
 
2012 година: Футбол, Висша Лига на Англия – последен кръг
city.jpg
Аржентинецът Карлос Тевес току що е вкарал шампионския гол за Сити
Звездният ансамбъл на Манчестър Сити води битка за титлата с градския си съперник Манчестър Юнайтед. „Гражданите” се нуждаят от една победа, но след 90 минути губят у дома от КПР с 1:2, а феновете са шокирани. В същото време Юнайтед вече празнува в Съндърланд. Мениджърът на Сити Роберто Манчини хвърля в добавеното време всички в атака. Един Джеко изравнява, а буквално в последните секунди Серхио Агуеро вкарва за 3:2 и донася първата титла на Манчестър Сити от 44 години насам.