Шесткратните отборни европейски шампионки по спортна гимнастика от Румъния пристигнаха в София, водени от трикратната европейска шампионка Лариса Йордаке. Тя, заедно с Диана Булимар (също европейска отборна шампионка от 2012 г.) са най-опитните състезателки в тима.

„В момента не мислим за защита на титлата. Важното за нас е да изиграем добре съчетанията си и да бъдем силни като отбор. Ако успеем, то резултатите ще са положителни. Очакваме да бъдем част от едно много вълнуващо състезание”, коментира Булимар.

Както вече стана ясно, първият отбор, който пристигна днес в София, беше Украйна. Треньорката на тима Оксана Слюсарчук не загуби много време и веднага поведе момичетата си за тренировка в зала „Фестивала”.

Старши треньорката на Германия Урсула Кох поднесе първия комплимент към домакините за организацията при посрещането и акредитацията на участниците. 

„Всичко е много добре организирано и сме развълнувани от възможността да бъдем в България. Надяваме да достигнем до отборните финали, а също така и до финал на смесена успоредка и прескок при жените. За девойките, целта ни е да се класираме за Младежките олимпийски игри в Китай. Отборът ни е много добър, но не сме единствените, защото има и още много отлично подготвени състави. Надеждите ни са свързани с Жанин Бергер на прескок, Ким Буи и Софи Шедер на смесена успоредка. Имаме много хубави съчетания на греда, но както знаете най-важното е да не паднеш от нея. Определено ще бъде много вълнуващо”, с усмивка сподели Кох.

Сред 20-те отбора, които пристигат днес за участие в шампионата, бе и този на Словакия. „Аз обичам вашата страна. Очарованата съм от България и често провеждам лагери по вашето Черноморие. За съжаление две от най-добрите ни състезателки отсъстват поради контузии и нямаме особени надежди за предно класиране”, обясни Надежда Миклошова.
 
По-късно в събота пристигат бронзовите медалистки от последното Европейско първенство - италианките. Основният съперник на Румъния за златото – Русия и силният претендент за отборен медал – Великобритания, пристигат утре.