Тежки обвинения отправи президентът на българската федерация по шахмат (БФШ) Силвио Данаилов към предшественика си на поста Стефан Сергиев. Настоящият шеф обяви пред вестник "Сега", че всички спекулации за непрозрачно управление на централата от началото на неговите мандати са дирижирани именно от бившия председател и целят да го компрометират на световно ниво.

"Всички изнесени данни са измислици и клевети. Изнесени са от банда доносници в България, предвождани от Сергиев. Самият той е платен от международната федерация FIDE и конкретно от Русия. Целта им е да ме елиминират, като ми затворят устата, защото аз имам собствено мнение. След като се справиха с Карпов и Каспаров, останах само аз", обясни Данаилов.

Ядът му бе провокиран от публикуваните в интернет открити въпроси към него и изпълнителния директор на БФШ Николай Велчев относно разходите на федерацията от 2011 г. насам. Техен автор е шахматният деятел от Дупница Методи Стойнев, който твърди, че централата прикрива доклад на държавната агенция за финансова инспекция (АДФИ) от 2013 г., описващ преразход по много от перата в годишните бюджети на федерацията.

"Поредният пасквил. С предишните не успяха, сега пробват с този - коментира Данаилов. - Преровиха сто пъти и никой не откри нищо нередно. Затова няма да отговарям на никакви подобни въпроси. Излишно е да коментирам клевети."

Самият списък с 10 въпроса бе разпространен от автора Стойнев във "Фейсбук" и бе подкрепен с допълнително питане: "А защо федерацията не качи този доклад на своята интернет страница. Той в подробности отразява дейността на федерацията през първите 20 месеца от ръководството на г-н Данаилов и неговия екип. Няма от какво да се притесняват. Всички цифри и данни там са проверени и по тях г-н Велчев е дал своите писмени обяснения."

"Сега" се свърза и с изп. директор на БФШ Николай Велчев, но той също отказа да коментира изнесената информация и поясни, че ако някой отговаря на поставените въпроси, това трябва да е Силвио Данаилов.