Сестрите Габриела и Стефани Стоеви са категорични, че повече няма да се състезават в България. Най-добрите ни състезателки в бадминтона шокираха с признанието, че се обръщат към главния прокурор Сотир Цацаров, както и че ще играят само в турнири, в които има наградни фондове. Те свикаха пресконференция днес в София. Решението им е провокирано от скандала, който се разрази след новината, че повече няма да играят за България.

Европейските шампионки на двойки от миналия сезон, по-рано през седмицата излязоха с обръщение във "Фейсбук", в което се казва, че повече не искат да представят родината си заради недостатъчно финансиране и лошо отношение от страна на федерацията към тях. 

"Решението ни е окoнчателно, не издържаме повече!", каза с огорчение Габриела Стоева.

"Няма варианти да преосмислим решението си", добави Стефани. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

На пресконференцията обявиха още, че ще бъде поискано да се отнеме лиценза на Българската федерация по бадминтон. Освен това ще бъде сезиран и главния прокурор Сотир Цацаров. Това информира адвокат Радостин Василев, който участва в брифинга. Юристът показа документи, уличаващи централата в отклоняване на средства към трети лица, както и в нередности  при документалното оформяне на програмата на Габриела и Стефани за 2019 година, изпратена към Министерството на младежта и спорта с цел разпределяне на бюджета.

"Преди 20 дни ме потърсиха родителите на сестри Стоеви, тъй като от федерацията им е била отказана информация за това какви финансови средства се полагат на момичетата", каза Радостин Василев и обясни, че Габриела и Стефани, поради факта че живеят и тренират във Франция и рядко се прибират в България, са направили нотариално заверено пълномощно на баща си и майка си.

"Пълномощното предоставя права на родителите да ги представят пред всички институции в България, само за БФБадминтон то е невалидно и фалшиво", каза адвокат Василев.

"Стоеви ще се състезават единствено в тези турнири, в които има наградни фондове", добави юристът. 

Всъщност проблемът в отношенията между БФБадминтон и сестри Стоеви датира още от 2015 година. Тогава момичетата разбират, че част от спечелените пари от наградни фондове се изплащат с ордери на трети лица и пускат сигнал до компетентните органи. Прокуратурата обаче отказва да образува наказателно производство. Две години по-късно покойната вече счетоводителка на федерация ги кани на среща и им казва, че не може повече да крие от тях начина, по който се крадат парите им.

"Не виждам защо беше цялата тази омраза към нас. Ние просто искаме да видим къде са отишли тези пари. Не искаме никакви пари", каза през сълзи Габриела Стоева.

Снимки LAP.BG: