Лудогорец приема Лацио в 1/16-финал-реванш в турнира Лига Европа. В първия мач българският тим попари Рим с победа с 1:0 и за пореден път смая Европа. На “Олимпико” нямаше кой да подкрепи Лацио, трибуните пустееха, но малцината верни тифози на “орлите” скандираха против президента Кладуио Лотито. Няколко дни по-късно на мача от Серия “А” срещу Сасуоло ултрасите на Лацио затвърдиха позицията си, като този път и на български език написаха: “Махай се!” Всъщност, борбата на най-крайните фенове на Лацио срещу Лотито е от няколко години. Фракцията “Irriducibili” („Неизлечимите”) започна битката срещу президента още около скандала “Калчополи”, води я и до днес. На този етап босът на Лудогорец Кирил Домусчиев няма подобни проблеми като италианския си колега. Няма и повод, след като създаде новото футболно чудо, което смайва Европа.

Но да се върнем на Клаудио Лотито. Преди няколко години италианският “Стампа” помества сензационно интервю с президента на лациалите. Заглавието е бомбастично: “Аз съм аут, а в игра са лапачи и курви". Според специалистите на Ботуша точно това интервю заслужава да бъде поставено в рамка като изповед от подземието на спортно-политическата действителност. Предводителят на "лациалите" е заловен от репортер на "Стампа" в самолет на "Ал Италия", който лети от Милано за Рим. Денят е петък и Лотито се връща във Вечния град, след като е бил на обяд в дома на президента на "Интер" Масимо Морати в компанията на президента на Националната професионална лига Антонио Матарезе.

3.JPGПубликацията спокойно можеше да завърши дотук, защото няма нищо лошо в това, че двама собственици на професионални клубове си ходят на гости, но е скандално, че играят "на три ръце" с прекия си началник по футболна линия. Интервюто обаче преследва политически цели и те веднага изригват. "Аз мислех да се кандидатирам за депутат в листата на Партията на свободите на Силвио Берлускони, но ми разказаха нещо, което не ми хареса - започва тирадата си Клаудио Лотито. - Щом се споменало моето име, някой казал "не" и се хванал за оправданието, че моята кандидатура щяла да настрои всички "романисти" срещу Партията на свободите. Накрая обаче издигнали кандидатурата на Чарапико, който е бивш президент на "Рома". Това на какво прилича!"

Репортерът го предизвиква с репликата, че хората на Берлускони са предложили кандидатурата и на изпълнителния директор (тогава) на Рома Росела Сенси, която е дъщеря на собственика на клуба Франко Сенси. "Абе, вие някога разговаряли ли сте с Росела Сенси? Тая нещастница си е жив майтап! Мен обаче не ме интересува да вляза в парламента и да натискам копчетата за гласуване. По-скоро ме привлича правителството. Истината е, че трябва да се промени системата, защото без преференциално гласуване не може да се излъчват ръководители, а се продължава с механизма на придворните и в избирателните листи влизат единствено курвите, бизнеспаразитите и лапачите. Те си мислят само за двойното "П" - пичка и пари", открито заявява Лотито.

“За какво да ходя в парламента, където само 50 души са важни играчи, но 20 от тях стоят и гледат, защото управлението се състои от 30 души. Едно време там имаше мъже от калибъра на Фанфани, Андреоти и Берлингуер. Сега има само курви", заключава президентът на Лацио.

000000000000000000000000000000000000000000000000000000002.jpgКладио Лотито е роден на 9 май 1957 година в Рим, в семейството на баща полицай и майка домакиня. Лотито получава образованието си в класическия лицей „Уго Фосколо”. След това се дипломира с отличие по специалността педагогика в римския университет La Sapienza. Лотито обаче не използва придобитите знания и насочва кариерата си в съвсем различна посока. Започва бизнес в сферата на услугите, навлиза мощно с фирми за почистване, поддръжка и канализация. След това набързо понатрупва милиони, които инвестира в недвижими имоти, съдружник е и във фирма за охранителна дейност. Лотито е един от най-едрите собственици на земя около Рим. Женен е за една от дъщерите на бизнесмена Джани Медзарома, който за кратко време бе съпрезидент на Рома заедно с Франко Сенси, т.е. роднина е с кръвните врагове от другата част на Рим. Лотито е собственик на Лацио от 20 юли 2004 година, когато почти спасява клуба от фалит след бляскавата ера на Серджо Краньоти (компанията на Краньоти за храни “Чирио” е въвлечена във финансов скандал, а и са похарчени стотици милиони за звездни попълнения по повод 100-годишинината на клуба през 2000 година, които се отразяват в следващите 3-4 години). С идването си Лотито се възползва от нов закон за разсрочване на задълженията на “орлите”, които са около 140 милиона евро. Разхвърля дълговете за срок от 23 години. “Мога да кажа с увереност, че това е най-хубавият ми ден като предприемач. Знам, че икономическото положение на клуба не е лесно, но съм готов”, казва преди 10 години босът на Лацио.

Бързо обаче хубавите мигове се изпаряват и през 2006 година избухна скандала “Калчополи”, в който бяха замесени няколко отбора, един от които и Лацио. Клаудио Лотито първоначално бе наказан с 2,5 години извън футбола, но впоследствие бяха намалени на само 4 месеца. На Лацио бяха отнети 30 точки от актива, но все пак запазиха мястото си в серия “А”, финиширайки на 16-о, една позиция над изпадащите, сред които тогава беше Ювентус.

Още през 1992 година Клаудио Лотито е замесен в скандал и е арестуван. След това италианецът бе осъден на 10 месеца заради присвояване на суми от трансферите на Мауро Сарате и Хулио Крус, но наказанието бе намалено на 2 месеца. През 2006 година на първа инстанция получи 2 години затвор заради възпрепятстване работата на контролните органи във връзка с клубните акции, но и до днес делото се точи заради обжалвания на различни инстанции. Всъщност, Лотито така и не успява да попадне директно под ударите на властта макар срещу него да се водят десетки дела. През 2009 година лично Лотито извади от отбора македонската звезда Горан Пандев, който отказа да удължи договора си. Стигна се до съд, където босът претърпя една от малкото си загуби. Пандев спечели и отиде без пари в Интер. В почти всички останали битки Клаудио Лотито излиза победител или поне не напуска с наведена глава. Дали стола, на който се крепи под бесилото, ще падне след мача с Лудогорец, ще стане ясно днес на “Васил Левски”.