Кабо Верде победи Мавритания с 1:0 и се класира за четвъртфиналите в турнира за Купата на африканските нации в Кот д'Ивоар. Единственото попадение вкара Райън Мендес от дузпа в 88-ата минута, дошла след груба грешка в защитата на мавританците. Бившият футболист на Левски Гари Родригес влезе за Кабо Верде като резерва в 72-рата минута.

Oще в 4-тата минута Стивън Морейра отправи опасен далечен шут, рикоширал в противников защитник, като топката се оплете в мрежата, но от външната страна. Мавритания пък имаше своя шанс в 15-ата минута, когато Бода Мухсин стреля от пряк свободен удар и малко го раздели от попадението. До края на първата част нямаше други интересни положения.

Втората част започна с нова добра възможност на Кабо Верде, като футболистът на Салернитана Джоване Кабрал стреля опасно, но стражът на Мавритания Ниасе успя да избие. Малко след час игра Мавритания пропусна най-чистото положение в мача. Сюлейман Ане бе изведен отлично и от изключително чиста позиция стреля в аут. В 78-ата минута Кабо Верде пропусна нова добра ситуация, отново чрез Джоване Кабрал, чийто удар отново бе спасен от Ниасе.

Така се стигна до 87-ата минута, когато резервата Ясин Ел Вели направи груба грешка и върна лошо топката. От това се възползва Жилсон Тавареш, който овладя, но бе повален в наказателното поле на Мавритания от вратаря Ниасе, а реферът веднага отсъди дузпа, реализирана от Райън Мендес с мощен удар. До края на мача Мавритания имаше още един опасен удар от пряк свободен удар на Абубакари Койта, който отново бе неточен, а в даденото 10-минутно продължение “сините акули” удържаха аванса си и очакват на четвъртфиналите победителя от двубоя Мароко - ЮАР.
АБИДЖАН, от нашия специален пратеник РУМЕН ПАЙТАШЕВ

Всички осминафинални двойки в турнира:

На 27 януари (събота)
19:00 часа АНГОЛА - Намибия 3:0
22:00 часа НИГЕРИЯ - Камерун 2:0

На 28 януари (неделя)
19:00 часа Екваториална Гвинея - Гвинея 0:1
22:00 часа Египет - ДР Конго 8:7 след дузпи, 1:1 в редовното време и след продължения

На 29 януари (понеделник)
19:00 часа Кабо Верде - Мавритания
22:00 часа Сенегал - Кот д'Ивоар

На 30 януари (вторник)
19:00 часа Мали - Буркина Фасо
22:00 часа Мароко - Южна Африка