Министърът на спорта на Гърция Ставрос Контонис обяви, че турнирът за националната купа по футбол няма да бъде подновен, въпреки че беше отправено подобно искане от ФИФА.

Правителството на Гърция взе решение за прекратяването на настоящото издание на турнира, след като на полуфиналния мач между ПАОК и Олимпиакос фенове на „черно-белите“ нахлуха на терена заради недоволство от отсъждане на съдията.

Преди седмица ФИФА и УЕФА изпратиха обръщение до гръцките власти, с което настояват в срок от две седмици да бъде възстановено провеждането на Купата на Гърция. При неизпълнение на искането Гръцката футболна федерация може да бъде дисквалифицирана, а местните клубове и националният отбор може да бъдат извадени от международните надпревари.

„Правителството на Гърция няма да промени позицията за националната купа. Прекратяването на турнира е профилактична мярка за защита на обществената безопасност. Тази мерка е задължителна. Законът ни позволява и в бъдеще да прекратяваме и отменяме мачове, ако това е необходимо. За пореден път подчертаваме, че правителството уважава самостоятелността на спортните организации и не се бърка в административните им дела, както и в решения, свързани изключително със спорта. Тука обаче не става дума само за това“, заяви Контонис.

Министърът на спорта в Гърция опроверга твърдението на ФИФА, че приетата мярка не е съразмерна на случилото на терена. Той подчерта, че само Върховният съд на Гърция може да отмени взетото решение за прекратяване на турнира за Купата на страната. Подобно дело ще бъде гледано на 29 март.