Скандалът около президента на Байерн Ули Хьонес за укрити данъци разтърси цяла Германия в последните дни. Немският таблоид „Билд” отговори на всички най-важни въпроси във връзка със скандала.

Кой е прокурорът, който преследва Хьонес?

39-годишният Ахим фон Енгел от прокуратурата в Мюнхен. Счита се за неотстъпчив разследващ на икономически престъпления. Водеше и обвинението срещу бившия шеф на Фолксваген Бернд Пишетсрийдер за укриване на данъци в размер на 100 000 евро.

Какъв шанс има още Хьонес да избегне затвора?
Нещата не изглеждат никак добре за Ули Хьонес. „Пътят покрай затвора минава само ако самопризнанията са освободени от наказателна отговорност. Това изисква пълни данни за всички финанси, навременни самопризнания, както и плащане на всички укрити данъци в рамките на определения от закона срок. Но фактът, че след самопризнанията в средата на януари е последвала заповед за арест през март, предполага, че данъчните са разкрили, че документите не са пълни и няма основания за освобождаване от наказателна отговорност”, заяви бившият шеф на данъчната служба Дитер Ондрачек.
По информация на „Билд” в юридическите кръгове в Бавария се говори, че ще бъде повдигнато обвинение на президента на Байерн. Правното списание Juve спекулира, че Хьонес трябва да влезе в затвора. „С оглед на обема на укритите данъци от няколко милиона евро би било неизбежно наказание от лишаване от свобода. В най-лошия случай Хьонес е застрашен да лежи в затвора до 10 години”, пише изданието.

Кой ще представлява Хьонес?
Според Juve Хьонес ще бъде защитаван в съда от две адвокатски кантори. От кантората мюнхенската кантора Wannemacher & Partner са представлявали и бившия шеф на Фолксваген Бернд Пишетсрийдер, а от адвокат Вернер Лайтнер, който се занимава със съдебните дела на Байерн, е бил представляван бившия бразилски бранител на баварците Брено.

Арестуван ли е бил наистина Ули Хьонес при обиск на жилището му на 20 март?
Не е ясно. По време на обиска са присъствали служители от полицията в Розенхайм и прокурори. Те са представили на Хьонес заповедта за арест. Според информация на „Билд” обаче той веднага е обявил готовност да плати гаранция и дори не е ходил до полицейското управление.

Как се действа с гаранцията?
„Или човек представя банкова гаранция, която се вдига при бягство. Това е най-вероятното при такива случаи. Втората възможност е сумата да бъде преведена по банков път на касата на окръжния съд в Бамберг”, споделия адвокатът Адам Ахмед пред „Билд”. Това означава, че при банкова гаранция Хьонес е трябвало директно да се обади в банката, която да потвърди по телефона пред властите самата гаранция. Само тогава може да бъде отменена заповедта за арест.

Защо при Хьонес няма опасност от бягство?
Той разполага с недвижимо имущество в Ленцерхайде (Швейцария) и би могъл да избяга там. Самопризнанията обаче говорят срещу каквото и да е било намерение за бягство, се говори в юридическите кръгове. Срещу бягство на Хьонес говорят и неговата известност. „Човек ще го разпознае веднага навсякъде в Европа”, казва високопоставен служител от министерството на правосъдието.

Колко дълго ще продължи разследването?
„Това зависи от това колко пълни са документите, които са предоставени на разследващите. Ако всичко е наред, до два или три месеца ще има светлина в тъмното. Ако трябва да се подсигурят допълнителни документи от Швейцария, разследването ще се проточи”, заявява бившият шеф на данъчната служба Дитер Ондрачек.

Ще бъде ли оневинен Хьонес, защото е известен?

Не, напротив. Причината: През юли 2012 година Хьонес е масово критикуван, че бразилският защитник на Байерн е осъден на 3 години и 9 месеца затвор заради палеж. „Когато момчето излезе, ще бъде съсипано”, заяви Хьонес тогава, защото според него присъдата не е била достатъчна. Типична атака за Хьонес, която не се прие с добро от прокурорите.