ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ  БУКМЕЙКЪР  ТУК! 

Бразилия се събуди за първия си ден без футболната легенда Пеле, а в страната обявиха тридневен траур и бяха направени паралели със смъртта на британската кралица Елизабет II. Краля на футбола, който спечели три Световни първенства и е смятан за най-великия футболист на всички времена, почина на 82-годишна възраст в Сао Пауло в четвъртък.

През нощта лицето на Пеле блестеше върху сгради в южноамериканската нация и забележителности бяха осветени в паметта му. Феновете излязоха по улиците, облечени в емблематичната му фланелка с номер 10.

Правителството на Бразилия взе решение да бъде обявен траур за три дни. За последен път национален траур заради известна личност беше обявен при смъртта на кралица Елизабет II. Бяха направени много паралели между Пеле и кралските особи. Въпреки че не е от британски произход, кралица Елизабет II дава на Пеле почетната титла Рицар-командир на Британската империя (KBE) през 1997 г. за неговата хуманитарна дейност и активизъм.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Започвайки през 1994 г., Пеле служи като шампион на спорта на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура и Посланик на добра воля за УНИЦЕФ, създавайки кампании като набиране на средства за деца в нужда през 1996 година. "Винаги ще го помня“, туитна той през 2020 г. по повод почетното си рицарско звание. „Благодаря на целия британски народ за тяхната привързаност.“

Първите страници в Бразилия говореха за Пеле. Едно от заглавията гласеше: „Пеле умря, ако наистина Пеле може да умре“, тъй като за бразилците той е техният вечен крал.

Феновете започнаха да се събират пред болницата "Алберт Айнщайн" в Сао Пауло предишния следобед, когато научиха новината за смъртта на Пеле. Той беше подложен на лечение за рак на дебелото черво от 2021 година насам. Знаейки, че състоянието му се влошава, бразилците бяха прекарали седмици в размисъл за живота и наследството му.

Мнозина се чувстват облекчени, че страданията му са приключили, а той е емблематичен спортист, който много ще липсва на света.

Стоящ мъж пред сградата на Fiesp в Сао Пауло, докато тя показваше цветна почит, говори за интензивността на чувствата към Пеле. „Неописуемо е да се каже в този момент през какво преминаваме тук; загубата“, каза Видисли Гимараеш пред Ройтерс.

Пеле беше и културна икона. Като чернокож той се издига до статута на национално съкровище в страна с дълбока история на робство и наследство от сегрегация, която продължава. Пеле  редовно се сблъскваше с маймунски скандирания на терена и беше наричан с няколко расистки прякора. Но той веднъж сподели, че ако е спрял всеки мач да играе след такива подигравки, е трябвало да спре въобще всичките.

Пеле беше ключът към създаването на пространство и признание за чернокожите в бразилския футбол, каза неговият биограф Анхелика Басти, но той никога не е участвал пряко в борбата срещу расизма.

Въпреки че националният траур ще продължи три дни, властите на щата Сао Пауло съобщиха, че техният период на траур ще продължи една седмица, а бразилците наистина ще скърбят много по-дълго.

Очакваше се този уикенд да бъде важен за Бразилия, тъй като Луис Инасио Лула да Силва, чиято клетва се провежда в неделя, се завръща на президентския пост, 20 години след началото на първия си мандат на поста. Вместо това бразилците ще отдадат почит на човек, който надхвърли политиката - човек, който представляваше цялата тази футболна нация.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала ТУК