Лекарят на Интер (Милано) професор Пиеро Волпи даде интервю пред кореспондента на Агенция "Монитор" в Италия. Той отговори на въпроси около състоянието на датчанина и футболист на милансия град Кристиан Ериксен преди ужасяващия инцидент, при който играчът колабира на терена по време на двубоя с Финландия (0:1).

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Проф. Волпи е един от водещите италиански ортопеди и вещ специалист по хирургия на коляното, рамото и глезена. В момента той е и ръководител на клиниката по ортопедия и спортна травматология към престижния болничен комплекс „Уманитас“ в Милано. Благодарим му, че намери време да отговори на нашите въпроси между два прегледа на спешни пациенти.

- Проф. Волпи, имал ли е проблеми от кардиологично естество Ериксен в „Интер“?
- Никога. Вече това го завих многократно – никога, ама никога с Кристиан не се е случвало макар и нещо дребно, незначително, което да подскаже отдалеч дори елементарен сърдечен проблем. Така е било докато той е играел в Тотнъм, така е и откакто е в Интер, където никакъв физически параметър, нито една кардиологична данна, никакъв анализ от какъвто и да било тип, не са поставяли под съмнение здравословното състояние на полузащитника.

- Кога за последно са правени обстойни прегледи на датчанина преди европейското първенство?
- В Италия това беше рутинният преглед преди последния мач от шампионата, в който той бе титуляр. И всичко беше наред. Мисля, че колегите в Дания са го прегледали обстойно по време на тренировъчния сбор и дори преди мача с Финландия. Ако са имали и най-малкото съмнение – абсурд е да го пуснат да играе.

- От кога в Италия съществува закон, който забранява на хора с определени сърдечни проблеми да практикуват спорт?
- По принцип в Италия няма забранителен закон, но е наложено с нормативен акт задължението всеки гражданин, практикуващ професионален спорт, да има здравословно свидетелство за това, тоест че е пригоден за спортна дейност. Ако той има дори и най-малки сърдечни проблеми, сертификатът не се издава и съответно лицето не може да практикува избрания спорт. Но въпросното здравно свидетелство важи и за любителите – спортисти, дори ако те са в детска възраст, изискванията са много строги.

- Имал ли е Ериксен проблеми с коронавирус и дали е бил ваксиниран?
- Не, Ериксен не е боледувал от COVID-19, не се е ваксинирал и откакто е в „Интер“ винаги е издържал безпроблемно изпитите на медицинските прегледи.

- Разполага ли всеки стадион в Италия с дефибрилатор, с който бе спасен живота на датчанина?
- Да, в Италия всеки стадион разполага с дефибрилатор, откакто преди осем години на стадиона в Пескара почина от сърдечен удар футболистът от Ливорно Пиермарио Морозини. Неотдавна от инфаркт почина в съня си и иначе здравият капитан на Фиорентина Давиде Астори...

- Доколко изключително натоварената като игрово време програма на футболистите е предпоставка за проблеми като този с Ериксен?
- Натоварването е за всички, а лекарите са за това да следят да не се прекрачи границата чрез редовни прегледи и стриктно следене на здравословното състояние на всеки един футболист.

- Дали в семейството на Ериксен има наследствено обременяване със сърдечни проблеми?
- В здравословния му картон няма отразени проблеми за някакво наследствено обременяване.