Президентът на УЕФА Александър Чеферин обяви, че ще има наказания за Барселона, Реал (Мадрид) и Ювентус, които не се разкаяха за решението да бъдат сред основателите на Европейската Суперлига и продължават да мечтаят за реализирането на този проект. Една от санкциите може да бъде изваждането им от Шампионската лига.

Арсенал, Милан, Челси, Атлетико (Мадрид), Интер, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм обявиха, че се отказват от надпреварата и се извиняват на феновете, но ще бъдат наказани с лишаване от 5% от приходите от евротурнирите за следващия сезон. Те са се договорили с Европейската централа, че ще бъдат глобени със 100 милиона евро, ако решат да участват в каквато и да е друга надпревара. Глоба от 50 милиона евро е предвидена за тези клубове, ако нарушат други свои ангажименти към УЕФА.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Тези отбори бързо осъзнаха грешката си и направи крачки към това да демонстрират обвързаността си към европейския футбол. Но не можем да кажем същото за останалите три клуба, които продължават да бленуват така наречената Суперлига. УЕФА ще се занимава с това по-късно", сподели Александър Чеферин в официално изявление.

Деветте отказали се от Суперлигата грандове ще съберат сумата от 15 милиона евро, която ще бъде дарена за развитието на юношеския футбол, школи и бази в Европа.

„Обявените мерки са показателни, но нито една от финансовите санкции няма да отиде в УЕФА. Всички те ще бъдат инвестирани в младежкия и мъжкия футбол в местните общности в цяла Европа, включително Великобритания“, добавя босът на УЕФА.