Вероника, вдовицата на починалия бивш холандски национал Фернандо Риксен, разкри последната проява на смелост на покойния си съпруг. Както е известно, бившият футболист на Рейнджърс и Зенит почина на 43-годишна възраст на 18 септември след продължителна борба с Амиотрофична латерална склероза. Той обаче е настоял да остане сам и без подкрепата на семейството в последните си часове.

Рускинята, която се запознава с холандеца по време на престоя му в Зенит, е била инструктирана от бившия футболист да не присъства на последните му дни и да остане в Испания заедно със седемгодишната им дъщеря Изабела. Риксен водеше шестгодишна битка с болестта и в последните години беше настанен в хосписа „Сейнт Ендрюс“ в Еърдри.

„Той настоя да стоим далеч. Беше негов избор и последната му воля. Фернандо беше любовта на живота ми и се грижих за него, докато силите ни позволяваха. Вероятно ще се обвинявам до края на живота си, че не бях до него в последните му мигове, но трябваше да уважа избора му“, призна Вероника пред „Дейли Рекърд“.

„Знам, че е било болезнено. Познавах го много добре и разбирам защо не искаше с Изабела да бъдем до него. Дъщеря ни е много малка и със сигурност щеше да й е трудно да преодолее това да види как баща й умира. Постоянно го питах дали да отидем при него, но той беше твърд“, допълни вдовицата на Риксен.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

33-годишната рускиня и лекарският екип от няколко седмици са знаели, че краят на Фернандо Риксен е много близо. Когато му е поставена диагнозата през 2013 г., холандецът получава прогнозата, че ще живее само 18 месеца.

„Неговата медицинска сестра беше от голяма помощ за цялото ни семейство. Беше неотлъчно до него почти през цялата последна година. Писахме си съобщения с нея точно преди да заведа дъщеря си на училище и тя ми каза, че Фернандо спи и е добре. След като се прибрах у дома и свърших малко домакинска работа, получих обаждане, че е починал. Знаехме, че този момент наближава, но никой не може да сте подготви да чуеш такава новина. Не помня останалата част от деня“, призна Вероника Риксен.

С помощта на семейството и близки приятели тя успяла да пристигне в Шотландия и да организира погребението на Фернандо Риксен. След това посетила и стадион „Айброкс“, където фенове на Рейнджърс били организирали място за почит към бившия футболист на тима.

„Реакцията на всички беше много емоционална, особено от феновете на Рейнджърс. Фернандо щеше да се гордее с тяхната подкрепа. Той беше професионален футболист, който през кариерата си е играл за няколко отбора. Запознах се с него, докато беше в Зенит. В Русия и Холандия също много го обичаха, но Глазгоу и Рейнджърс бяха специални за него. Не мисля, че е съвпадение, че почина толкова близо до „Айброкс“. Нямам представа какво ще правя сега и как ще продължа живота си без Фернандо“, завърши вдовицата на бившия футболист.