ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Германската Бундеслига в събота предложи един от най-драматичните финали в своята история, след като Борусия (Дортмунд) преди началото на последния кръг имаше аванс от две точки пред Байерн, а в крайна сметка баварците спечелиха титлата заради по-добра голова разлика. В 34-кръг „жълто-черните“ направиха домакинско 2:2 с Майнц, в което наваксаха пасив от два гола, но това не беше достатъчно, тъй като в същото време грандът от Мюнхен надви Кьолн с 2:1 след победен гол на Джамал Мусиала в 89-ата минута.

Мнозина ще припомнят случая от последния кръг на сезон 2000/01, когато Шалке 04 е шампион на Германия в продължение на четири минути. Тогава преди последния кръг Байерн има аванс от три точки пред „кралскосините“, които обаче са с по-добра голова разлика. Във финалния си мач за сезона тимът от Гелзенкирхен изостава с 0:2 в 26-ата минута срещу Унтерхахинг, но успява да изравни още преди почивката. Гостите вкарват трети гол в 69-ата минута, но до края на мача Шалке 04 стига до обрат и печели с 5:3. В същото време Байерн държи нулевото равенство като гост на Хамбургер и резултатът устройва баварците за титлата. Сергей Барбарез обаче дава аванс на домакините в 90-ата минута. Този резултат носи титлата на Шалке 04. В рамките на четири минути „кралскосините“ са лидер в класирането, но в добавеното време Патрик Андерсон изравнява резултата от непряк свободен удар в наказателното поле и Байерн взима „сребърната салатиера“.

200 лв Начален Бонус Спорт!

Драмата на 19 май 2001 г. е голяма и запомняща се, но има два случая в историята на Бундеслигата, която наподобяват на инфарктния развой, разиграл се на 27 май 2023 г. И в двата случая Байерн е на второ място преди последния кръг, но в крайна сметка стига до титлата. Първият е през сезон 1985/86. Тогава почти през целия сезон Вердер е начело в класирането и държи аванс от четири точки пред Байерн. Три кръга преди края тимът от Бремен губи с 0:1 като гост на Байер Юрдинген, а в същото време баварците печелят с 3:0 като гост на Борусия (Дортмунд). Така разликата е съкратена на две точки. Трябва да се отбележи, че това е времето, когато за победа се присъждат две точки, а не три, както е в момента. Авансът на „зелено-белите“ се запазва до последния кръг. На 26 април 1986 г. Вердер записва загуба с 1:2 като гост на Щутгарт. Байерн пък разбива Борусия (Мьонхенгладбах) с 6:0 и печели титлата заради по-добра голова разлика. Баварците са с +51, докато Вердер е с +42.

Вторият случай е от сезон 1999/2000. Тогава развоят на финалните кръгове е доста инфарктен. Преди началото на 29 кръг лидер е Байер (Леверкузен), който има две точки преднина пред Байерн. „Аспирините“ обаче правят 1:1 като гост на Ханза (Росток), а баварците печелят с 2:1 при визитата си на Фрайбург. По-добрата голова разлика качва Байерн на първото място. Още в следващия кръг има обрат. Баварците губят с 1:2 градското дерби с Мюнхен 1860, докато „аспирините“ разбиват Арминия с 4:1 и се връщат начело на класирането. Съотношението от три точки предимство за тима от Леверкузен се запазва до последния 34 кръг. В него Байерн бързо си гарантира победата над Вердер (3:1), след като вкарва три гола в първите 16 минути на мача. Към момента на третия гол на мюнхенци Байер (Леверкузен) все още е шампион, тъй като играе при нулево равенство като гост на Унтерхахинг. В 20-ата минута нещата се обръщат. Михаел Балак си бележи автогол и „аспирините“ се оказват догонващи в резултата. Те не само не успяват да изравнят, но в 72-ата минута получават втори гол във вратата си. Маркус Оберлайтнер бележи за домакините с глава. Така Байерн и Байер (Леверкузен) финишират сезона с по 73 точки, но голова разлика на мюнхенци е +45, докато на „аспирините“ е +38.

На 27 май 2023 г. късметът отново беше на страната на Байерн. Също както на 26 април 1986 г. и на 20 май 2000 г., сега баварците отново станаха шампион на Германия заради по-добра голова разлика, след като в последния кръг успяват да се възползват от грешка на лидера в класирането. Има още един любопитен момент, който може да служи като предупреждение за съперниците на мюнхенци в Европа. В двата посочени случая, когато Байерн става шампион заради по-добра голова разлика, баварците стигат до финала на КЕШ или Шампионската лига през следващия сезон. През 1987 г. грандът от Мюнхен отстъпва на Порто с 1:2 на финала на Купата на европейските шампиони във Виена. Мачът се помни заради гола с пета на Рабах Маджер за „драконите“. През 2001 г. пък Байерн побеждава Валенсия след дузпи на финала на Шампионската лига в Милано.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!