До средата на юли УЕФА ще вземе решение за евентуално отстраняване на Барселона от Шампионска лига за следващия сезон, съобщава "Марка". 

Европейската футболна централа продължава разследването на появилия се в публичното пространство скандал около случая "Негрейра", но окончателното решение ще бъде взето от Комисията по етика и дисциплина.

Шок за Барселона от УЕФА

Разкритията показват, че между 2001 и 2018 г. каталунците са платили общо 7,3 милиона евро на Хосе Мария Енрикес Негрейра за различни услуги, които ръководството на клуба определи като "консултации". По онова време обаче Негрейра беше вицепрезидент на Съдийската комисия в Испания, което със сигурност е конфликт на интереси, тъй като можеше пряко да влияе върху решенията на съдиите.

Преди няколко седмици стана ясно, че двама следователи на УЕФА по случая са стигнали до извода, че Барселона заслужава да бъде наказан с изхвърляне от Шампионска лига, но УЕФА продължава да разследва ситуацията с всички отбори, които са се класирали за европейските състезания през следващия сезон.

Това е една от причините за решения, които се очакват скоро, защото при оттегляне на отбор, заместникът трябва да бъде информиран навреме, за да може да се подготви за участие, а понякога това може да стане още от предварителните кръгове. В подобна ситуация е и Ювентус, който е информиран, че е много вероятно да получи глоба много скоро за финансовите нередности, довели до наказание с отнемане на точки за миналия сезон.