Скандалът след контролата България – Естония (2:2) продължава с пълна сила. БЛИЦ вчера първи ви информира, че трима унгарски съдии, един от които ръководи двубоя – Колош Лендиел, са със спрени права. Шефът на съдиите в Будапеща Янош Бажкай подаде оставка, а днес медиите в Унгария разпространиха официално изявление на рефера Колош Лендиел, който свири двубоя ни с Естония.
Арбитърът отрича да е участвал в каквато и да е измама или да е манипулирал по някакъв начин резултата от мача, давайки четири дузпи. Лендиел дори обвинява играчите на двата тима в умишлени действия.

Ето цялото изказване на съдията по повод контролата между България и Естония:

“Унгарската футболна федерация получи официално писмо от фирмата организатор на мача, такова постъпи в съдийската комисия и в асоциацията на реферите в Будапеща, те знаеха, че ние ръководим мачове в чужбина. В поканата пишеше, че трябва да ръководя юношески мач. Три часа преди двубоя ме информираха, че трябва да свиря контрола България – Естония (б.р. – може би от тук идва объркването със съдиите. Според Боби Михайлов, рефер на мача е бил Кристиан Шелмеци, който е ръководил контролата преди нашия мач. Смяната на съдийската бригада обаче е дошла няколко часа преди двубоя и вместо Шелмеци на терена е излязъл Колош Лендиел). Всъщност, ние направихме грешка, като не уведомихме унгарската федерация за внезапната промяна.

Срещата трябва да се изгледа на запис, за да се види, че отборите нямат никакви претенции към отсъдените дузпи, след края на мача всички играчи дойдоха, за да благодарят на съдиите за съвместната ни работа. Всъщност, със сигурност има ситуации, които са спорни, но това го има във всеки мач. Предположението за “черно тото” е обидно, не може да мислите, че бих се съгласил да повлияя на изхода на мача. По-скоро обвинявайте защитниците за умишлените им действия, с които могат да повлияят умишлено на резултата...

За мача между Боливия и Аржентина до 20 години през декември миналата година вече имаше заседание. Двубоят бе накъсван няколко пъти, бяха извършени около десет смени, а и футболистите показаха неочаквано поведение в някои ситуации. В 93-ата минута показах на четвъртия съдия да даде 6 минути добавено време (б.р. – във въпросния двубой унгарският съдия свири дузпа за Аржентина в 103-ата минута, а четвърти съдия е българинът Лъчезар Йонов).

Ние сме изцяло възмутени и шокирани заради безпочвените обвинения. Не искаме да наричат лъжливи и корумпирани хора без никакви доказателства. Никога не съм манипулирал изхода на мач и сме готови да съдействаме за всяко разследване. В бъдеще не искам да коментирам този въпрос, смятаме го за приключен от наша страна.
Колош Лендиел