Кристиано Роналдо продължава с историческите постижения. 39-годишният нападател реализира гол номер 900 в кариерата си. Това попадение се оказа победно за Португалия срещу Хърватия на старта на Лигата на нациите. Иберийците спечелиха с 2:1 в Лисабон в среща от група 1, Лига А.

Диого Далот, който изигра много силен мач, откри резултата още в седмата минута. Роналдо се разписа в 34-ата минута след великолепно подаване на Нуно Мендеш. Автогол на Далот в 41-ата минута върна надеждите на хърватите, но те не стигнаха до нов гол. Гостите бяха водени от легендата Лука Модрич, който също имаше добри изяви.

Преди началото на двубоя на терена излезе Пепе за официалното си сбогуване с националния отбор на Португалия. Той се отказа това лято на 41 години след 141 мача за тима.

Тимът на Робeрто Мартинес започна двубоя много силно и доминираше в първите минути. Иберийците владееха топката в големи периоди и бързо започнаха да създават положения. Първият точен удар към Ливакович бе дело на Бруно Фернандеш, но вратарят се справи. В седмата минута халфът на Манчестър Юнайтед получи топката в наказателното поле, изчака включването на Далот и го намери отлично, а съотборникът му на "Олд Трафорд" прати топката в мрежата през краката на вратаря.

Хърватите се опитаха да отговарят на ранния гол и последва добър период за тях. Хубав удар на Модрич мина покрай вратата, а изстрел на Гвардиол бе спасен от Диого Коща. Тимът на Златко Далич заигра повече с топката и поизравни играта, като успя да организира няколко добри атаки.

Португалия обаче продължаваше да създава опасности пред вратата на гостите. В 22-ата минута Леао намери Роналдо в наказателното поле. Капитанът на домакините стреля в близкия ъгъл, а Ливакович направи великолепно спасяване с крак. Вратарят на хърватите обаче нямаше какво да направи в 35-ата минута, когато великолепно центриране на Нуно Мендеш намери Кристиано, който прати топката в мрежата. Това бе гол номер 900 в бляската му кариера и той не скри голямата си радост от постижението.

Гостите се върнаха в мача малко преди почивката. Модрич изведе Крамарич отдясно, а той пусна успоредно на голлинята. Соса засече топката, а Далот в опита си да я изчисти я прати в мрежата зад Коща. Първото полувреме завърши на високо темпо. След фантастичен пробив на Педро Нето нападателят реши да завършва сам и след рикошет топката се удари в горната греда.

На почивката Роберто Мартинес направи двойна смяна. Той извади Леао и Нето и пусна Жоао Невеш и Нелсон Семедо. Това доведе до промяна на схемата на португалците, които заиграха с трима в центъра на защитата. Домакините доминираха в първата част на второто полувреме и стигнаха до няколко удара. Роналдо имаше една възможност, но бе блокиран от Чалета-Цар. Нуно Мендеш, Бруно Фернандеш и Витиня също пробваха изстрели, а Ливакович направи едно блестящо спасяване.

Далот, който преди почивката се отчете с попадение и автогол, имаше една великолепна намеса в защита, когато успя да спре Пашалич, който излизаше сам срещу вратаря. Резервата на гостите Матанович пък прати топката покрай вратата, след като завърши прекрасна дълга атака на хърватите. Гостите взеха инициативата към край, като търсеха изравняване.