България спечели спора с Молдова от Група "C" на турнира АTP Cup, след като Григор Димитров не допусна изненада и надви с 2:0 сета Раду Албот. Капитанът на националния ни отбор победи първата ракета на Молдова с 6:2, 6:3, а преди него Димитър Кузманов се справи с Александър Козбинов (6:1, 7:5). Третата среща от спора, който вече е решен, ще бъде на двойки. Отново ще си партнират Гришо и Александър Лазаров - срещу Козбинов и Албот. (ПОДРОБНОСТИ - ТУК!!)

Winbet - победата е емоция! (18+)

Припомняме, че в петък България спечели с 2:1 успеха срещу Великобритания след победа на Григор на сингъл и в срещата на двойки, в която си партнираха звездата ни и Алекс Лазаров.

Димитров започна много силно срещу Албот и спечели първия сет с 6:2 за едва 28 минути. Григор стартира добре и във втората част и поведе с 2:0. Албот успя да изравни за 2:2. При 4:3 Димитров постигна нов пробив и поведе с 5:3. След това на собствено подаване звездата ни отрази три точки за връщане на пробива и от първата си възможност стигна до победата.

БЛИЦ TV: България ликува! Гришо подлудява феновете ВИДЕО 

Следете с БЛИЦ: България на ATP Cup!!!

ПЪРВИ СЕТ
С добър начален удар Гришо бързо поведе с 30:0, но топка в мрежата донесе първа точка за Албот. Форхенд по правата и още един хубав сервис доведоха до 1:0 за капитана на България. Албот взе своя сервис гейм с 40:15 - 1:1. Първата двойна грешка на Григор дойде още в третия гейм. С бекхенд по правата, страхотна игра на мрежата и ас, Гришо си взе подаването. При 30:30 бекхендът не се получи и Албот поведе. Димитров възвърна равенството със страхотно отиграване на къса топка. Грешка на Албот от форхенд донесе първи брейк пойнт за Димитров в двубоя, който стана факт още при първото разиграване. При 40:0 в петия гейм българинът допусна втора двойна грешка в мача, но все пак успя да затвърди пробива. 

Раду Албот взе следващото си подаване на нула. Григор също отвърна с гейм на нула. С двойна грешка молдовецът сложи край на първия сет, който Димитров спечели за по-малко от половин час игра.

ВТОРИ СЕТ
Григор стартира и тази част с гейм на сметката си. С 11-ия си уинър и прекрасен бекхенд той стигна до брейк пойнт, който постигна с нов мощен бекхенд в краката на Албот. Минути след това последваха разколебани действия на Димитров, който допусна двойна грешка, за да се стигне до 40:40. Гришо сгреши и от форхенд, за да даде шанс за рибрейк на Албор. Пресили удар в следващото разиграване и разликата в сета бе намалена – 2:1.

При 15:15 в следващия гейм станахме свидетели на дискусионно решение на съдийката. Григор изигра рутинно топката след отсъждане за аут и тя срещна мрежата, но след като повторение показа, че ударът на Албот е намерил корта, точката бе отсъдена в полза на световния №46. Димитров претендираше, че е спрял да играе и трябва да има преиграване, но до такова не се стигна. Това не повлия негативно на играта на топ тенисиста ни, който успя да стигне не само до дюс, но и до брейкбол. Възможността обаче бе пропиляна с непредизвикана грешка и Раду съумя да изравни до 2:2. 

Григор успя да направи четвъртия си ас в мач в петия гейм, след което обаче дойде негова непредизвикана грешка и двойна такава, което позволи на Албот да поведе с 40:30. Българинът не се даде и отново поведе - 3:2. 

Молдовецът изравни на 3:3., а в седмия гейм топката в мрежата на Албот и отлично изиграна къса на Григор му дадоха преднина от 30:0. Албот взе точка след аут на Гришо, но след това българинът не му даде повече шанс и спечели подаването си. Капитанът ни стигна до шансове за пробив, като при първия не успя, но след това молдовецът сгреши и Димитров проби. Сервирайки за мача, Гришо допусна шестата си двойна грешка. Страхотен минаващ бекхенд изравни за 15:15, но нова двойна грешка даде аванс на съперника му. Албот стигна до брейк пойнт след трета двойна грешка на Димитров в гейма. Хубав сервис и грешка на молдовеца доведоха до 40:40, но българинът изкара топката в аут. С невероятно воле Гришо обаче пак стигна до 40:40, след което и до първия си мач бол, след който топката отиде в аут и България спечели спора с Молдова.

ВИДЕО И СНИМКИ: БЛИЦ