България победи Великобритания на старта на новосъздадения турнир ATP Cup. В решителната среща на двойки в Сидни звездата ни Григор Димитров и Александър Лазаров успяха да надвият изключително опитния тандем Джейми Мъри/Джо Солсбъри. Мачът беше много интригуващ и със спиращ дъха моментиНашите спечелиха първия сет след тайбрек - 7:6(5), след което британците изравниха. Победителят във втория сет също беше определен след тайбрек - 7:6(2) за Мъри и Солсбъри. Toва доведе до шампионски тайбрек, в който Гришо и Лазаров надделяха с 11:9 точки и България победи Великобритания с 2-1 успеха. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

Преди мача на двойки Григор Димитров победи Даниел Евънс след обрат - 2:6, 6:4, 6:1, а по-рано Димитър Кузманов отстъпи на Камерън Нори (2:6, 6:3, 2:6). Така срещата на двойки се явява решителна за определянето на победителя в спора между България и Великобритания. 

Първоначално беше заявено, че Александър Лазаров ще си партнира с Адриан Андреев, но Григор реши да замени младока и да изиграе втори мач в рамките само на часове. Както е известно, на ATP Cup Димитров е в ролята на капитан на националния ни отбор, в който е още и Александър Донски.

За Гришо и Лазаров това беше първи мач като тандем, в който те успяха за кратко време да се сработят и с много раздаване и добър тенис да постигнат историческата победа. 

Успехът над Великобритания отваря изключително широко вратата на нашия тим за класиране към четвъртфиналите.

В неделя България ще се изправи срещу Молдова (от 1 часа българско време в нощта на събота срещу неделя), а във вторник срещу Белгия в последния си мач от групата.

Припомняме, че за четвъртфиналите се класират победителите в шестте групи, както и двата най-добри втори отбора.
 


ПЪРВИ СЕТ 
Мачът започна със сервис на Джейми Мъри, който беше убедителен, а българите не успяха да му противодействат. Британците изпитаха леки колебания, но спечелиха първия гейм и поведоха с 1:0. Григор Димитров бе убедителен в своето подаване, а България изравни геймовете - 1:1. Джо Солсбъри не бе убедителен в следващия гейм, в който сервираше. Нашите национали стигнаха до три възможности за пробив при 40:15, но не успяха да реализира нито една от тях. Така Солсбъри и Мъри удържаха и поведоха с 2:1. 

В четвъртия гейм, в който Лазаров сервираше, британците стигнаха до три възможности за пробив. Резултатът бе 40:15 за Великобритания, когато Лазаров направи много добър сервис в тялото на Мъри, а след това Димитров с чудесно отиграване успя да изравни резултата. Следващата точка бе спечелена от българския отбор, който по този начин изравни резултата - 2:2. 

Британците спечелиха следващото си подаване и поведоха с 3:2 гейма. След гейм спечелен на нула, България изравни резултата - 3:3. Солсбъри отново имаше проблеми при подаването си и резултатът бе 0:30, но британците успяха да се измъкнат и да поведат с 4:3. Лазаров бе убедителен в своето подаване и след гейм на нула, нашите изравниха - 4:4. Отборите спечелиха следващите си две подавания и се стигна до тайбрек при 6:6. 

В него Димитров с великолепен минаващ удар от форхенд осигури мини пробив за България, но после допусна грешка. Първият му ас доведе до 2-1, но два поредни невърнати сервиса в тялото на Солсбъри обърнаха нещата до 2-3. Ас на Лазаров и комбинация сервис-форхенд от негова страна обърнаха отново резултата в наша полза - 4-3. Чудесен бекхенд-ретур на Алекс провокира грешка на мрежата от Солсбъри за нов мини пробив, а после при 5-4 на сервис застана Григор. Капитанът на България сбърка форхенд и загубихме предимството от брейка, но след това невърнат начален удар по правата в полето за равенство доведе до сетбол. Хубав ретур на Лазаров бе подплатен с чудесен минаващ форхенд по правата на Димитров и първият сет отиде на сметката на България - 7:5(6).

 

 


ВТОРИ СЕТ
Британците направиха ранен пробив във втория сет и поведоха с 1:0. След това го затвърдиха, въпреки че изоставаха с 0:30. Двата отбора печелеха геймовете си до 5:4 в полза на Мъри и Солсбъри. В момента, в който британците сервираха за спечелването на сета, се стигна до пробив от страна на нашите национали, които изравниха резултата за 5:5.

Александър Лазаров демонстрира много силна игра и бе с основна заслуга за осъществения пробив. Българите се възползваха още от първата възможност, която се откри пред тях във втория сет. Последва гейм на нула и по този начин Димитров и Лазаров поведоха с 6:5. Мъри и Солсбъри спечелиха подаването си и това доведе до тайбрек и във втория сет - 6:6. В него британците бяха по-настоятелни и се възползваха от някои неточности в играта на Григор и Лазаров. В крайна сметка тайбрекът бе спечелен от Великобритания със 7:2 точки и победителят в мача бе определен след шампионски тайбрек. 

ШАМПИОНСКИЯТ ТАЙБРЕК
Григор и Лазаров започнаха с мини пробив след минаващ удар на Димитров по диагонала, но британците бързо успяха да го върнат. При 2:3 капитанът ни допусна двойна грешка, но веднага се реабилитира с успешен минаващ удар. След това се стигна до 4:2 за Мъри и Солсбъри. Българите върнаха минипробива и намалиха изоставането при 4:5. Британците осъществиха два минипробива при сервиса на Александър Лазаров и поведоха със 7:4.

Алекс запази хладнокръвие и върна един от минипробивите за 5:7. Лазаров има основна заслуга за направения обрат от страна на България в края на шампионския тайбрек. При 8:7 британците имаха на свой сервис възможност да затворят мача и спечелиха първата точка, за да поведат с 9:7. Последва ново страхотно отиграване от страна на Алекс и резултатът бе намален от българите на 8:9. Нашите отразиха и двата мачбола, за да поведат с 10:9. Лазаров отново запази хладнокръвие и именно той успя да реализира победната точка за българската двойка, която спечели с 11:9 точки шампионския тайбрек.

Следете с БЛИЦ: Битката България - Великобритания на ATP Cup !!!