Димитър Кузманов надделя срещу Александър Козбинов с 6:1, 7:5 в първата среща от битката на България с Молдова на ATP Cup в Австралия. За Мико това е първа победа на ниво ATP. 

Втората ни ракета стартира отлично и успя да спечели първия сет с 6:1 след само 31 минути игра. Втората част беше изключително оспорвана. Тя продължи 71 минути, като втората ни ракета надделя със 7:5. 

БЛИЦ TV: Насладете се на сладката българска победа! ВИДЕО 

И двамата загубиха предишните си срещи - Мико падна от британеца Камерън Нори, а молдовецът отстъпи на белгиеца Стив Дарси. Кузманов и Козбинов не бяха играли до този момент. Кузманов е с близо 400 места по-напред от съперника си в ранглистата на АТП, а след успеха, който му носи 15 точки, отново ще се върне в Топ 400.

Winbet - победата е емоция! (18+)

САМО В БЛИЦ: Кузманов със специална подкрепа от трибуните, в Сидни пристигна... СНИМКИ

Кузманов започна много силно срещу Козбинов и успя да спечели убедително първия сет - 6:1.

В началото на втората част Мико продължи своето превъзходство и поведе с 4:0. Така нашето момче направи серия от 9 поредни спечели гейма. При този резултат Мико изпусна две точки за нов пробив за 5:0. Това даде сили Козбинов, който показа класата си и успя да спечели три поредни гейма. При 4:3 Мико успя да отрази две точки за нов пробив и поведе с 5:3. При 5:4 Кузманов изпусна три поредни мачбола на собствен сервис и допусна брейк за 5:5. Това не го пречупи и още в следващия гейм той стигна до нов пробив и преднина от 6:5. Този пък Кузманов не трепна и спечели мача с гейм на 30.
 
Във втората среща Григор Димитров се изправя срещу първата ракета на Молдова Раду Албот. До момента двамата никога не са играли един срещу друг. Спорът между България и Молдова ще приключи с мач на двойки. За него първоначално са заявени Григор Димитров и Александър Лазаров, но това може да претърпи промяна до 10 минути преди началото на срещата.

Победата срещу Молдова е изключително важна, тъй като в последната си среща се изправяме срещу силния тим на Белгия. Maчовете от ATP Cup се излъчват директно по MAX Sport 1.

Следете с БЛИЦ: България на ATP Cup!

 



 

 

ПЪРВИ СЕТ
Мико започне със свой сервис и даде само точка на Козбинов в първия гейм. Във втория гейм българинът допусна няколко грешки и молдовецът също взе подаването си - 1:1. 

Добър сервис на Кузманов му даде аванс от 30:0 в следващия гейм, а след това прекрасен завършек и добър втори сервис му донесоха гейм на нула. При 30:30 в четвъртия гейм Козбинов заби първия ас в мача, но при следващото разиграване Мико отново изравни. Втората ракета на Молдова имаше предимство, но сгреши и отново резултатът стана равен. След това нашето момче поведе, а с превъзходен ретур постигна първия пробив в двубоя - 3:1. 

В сервис гейма на Кузманов молдовецът взе две точки, но втората ракета на България успя да затвърди пробива си с ас. Три последователни непредизвикани грешки на Козбинов дадоха шанс на Кузманов да стигне до 40:40, а след това и да поведе. Дългото разиграване за следващата точка бе спечелено от Мико и той поведе с два пробива аванс - 5:1, след което спечели първия сет с 6:1 след само 31 минути игра. 

 


 

ВТОРИ СЕТ
Кузманов започна отлично и тази част, като още в първия гейм стигна до троен шанс за пробив и се възползва от това. Пловдивчанинът блесна с ас в началото на втория гейм, след което Козбинов прати топката в мрежата при дългото разиграване. Молдовецът успя да вземе точка при подаването на Кузманов, но в крайна сметка пробивът бе затвърден. При 15:30 Мико сгреши от форхенд, но молдовецът допусна двойна грешка. При следващото разиграване българинът пласира чудесна топка на линията, която бе потвърдена с ястребовото око - 40:40. Хубаво воле от молдовеца, но топка в аут след това доведоха до ново равенство. Мико стигна до брейк пойнт със страхотен слайс бекхенд. Още в следващото разиграване пробивът стана факт и Кузманов поведе с 3:0, правейки крачка към победата.  

В паузата се наложи да бъде оказана медицинска помощ на Козбинов. Той получи масаж на лявото бедро от медицинския щаб. След подновяването на играта Кузманов затвърди пробива без никакви трудности. 

Две поредни непредизвикани грешки от бекхенд на Козбинов дадоха два брейк-бола на пловдивчанина, а първият бе отразен с много усилия и атака на мрежата. Вторият ас на молдовеца доведе гейма до дюс, а впоследствие нови два мощни начални удара му позволиха да се запише в резултата - 4:1.

Козбинов, който е №818 в света, стигна до първия си брейкбол в мача чак в шестия гейм на втория сет. Тогава при 40:40 той намери страхотен ъгъл от бекхенд и не остави шанс на българина. Мико отрази опасността, но изглеждаше доста разколебан, а това доведе и до брейк за молдовеца, който намали изоставането - 4:2. 

Козбинов заигра още по-добре, спечели и следващия гейм, за да се стигне до 4:3. Втората ни ракета все пак запази самообладание и успя да спечели и най-трудния си гейм до момента, повеждайки с 5:3. Последваха силни минути за молдовеца, който се възползва от неубедителните действия на Кузманов и стигна до изравняването - 5:5.

След перфектен минаващ бекхенд по правата Мико поведе с 30:15 в единадесетия гейм на втория сет, а форхенд в аут на Козбинов доведоха до два брейк-бола. При първия Кузманов отново вдигна на крака българите на "Кен Розуел Aрена". Първият мач пойнт бе отразен от молдовеца след страхотно дълго разиграване и добра игра на мрежата от негова страна. След това Кузманов не се пропука и след ново дълго разиграване Козбинов прати топката в мрежата и Мико спечели със 7:5, а с това и постигна победата, давайки преднина на България срещу Молдова.

Снимки БЛИЦ: