АНКЕТА: Докъде ще стигне Григор Димитров на Аустрелиън Оупън?

Григор Димитров се класира за втори път в своята кариера за 1/4-финалите на Аустрeлиън Оупън. В спор за място на полуфиналите първата ни ракета ще се изправи срещу световния номер 11 Давид Гофен. Белгиецът намери място сред най-добрите осем в надпреварата след успех над Доминик Тийм след 5:7, 7:6(4), 6:2, 6:2.

Очакваният с огромен интерес мач между Григор и Гофен ще бъде утре сутрин около 6 часа българско време. БЛИЦ ще ви предостави възможност да го гледате директно с картина.

Но кой е Давид Гофен?
Давид Гофен е роден на 7 декември 1990 година в Лиеж, Белгия, но в момента живее в Монте Карло. Започва да играе тенис в ранна детска възраст - още на 6 години, когато се запалва по играта благодарение на баща си Мишел. Той е треньор в местния тенис клуб и взима под крилото си малкия Давид.

В юношеските години русокосият младеж не впечатлява особено големите специалисти, като рекордното му класиране сред по-малките е 10-о място. През 2011 година печели първия си мач от АТП турнир. Успехът му е над Деварман Сомдев (Индия) на турнир в Китай. Още в следващия кръг обаче Гофен пада от Вавринка и приключва участието си в надпреварата.

Година по-късно идва и големият пробив на белгиеца. През 2012 година първо той стига на 1/4-финалите на "China Open". Следва участие на Ролан Гарос, където заема мястото на Гаел Монфис, който се отказва заради контузия. Представянето на Гофен е наистина впечатляващо и той стига до 1/8-финалите, където обаче допуска поражение от Роджър Федерер.

С времето Гофен започва лека полека да се превръща във фактор в тенис средите и името му се чува все по-често. Така се стига до 2014 година, когато се случва неизбежното и белгиецът започва да печели титли. Той триумфира на турнирите в Метц и Китцбюел и се изкачва до 22-ата позиция в световната ранглиста. Мястото му сред тенис елита е утвърдено и въпреки липса на титли в следващите две години, представянето му на корта го изкачва до номер 11, където е и в момента.

Какво трябва да знаем за Гофен?
Давид Гофен никога не е обичал да привлича вниманието върху себе си. Мнозина го определят като скромно момче, което стои далеч от скандалите и светлините на прожекторите. Не обича да говори за себе си и избягва интервютата. Сам споделя, че обича да прекарва свободното си време с най-близките си. Хобито му е пък да практикува голф.

Освен Давид и баща му, още един член на семейството е тясно свързан с тениса. Това е брат му Симон, който също се е заел с треньорския занаят. В момента той подготвя Анастасия Павлюченкова, която приключи участието си на Аустрелиън Оупън на 1/4-финалите (бел.ред.: рускинята допусна поражение от Винъс Уилямс).

"Да, аз и брат ми стигнахме 1/4-финалите на Аустрелиън Оупън. Аз като треньор, той - като състезател. Ние обаче не се виждаме много с него. Програмите ни са различни, а извън турнира живеем в различни страни. Щастливи сме, когато се засичаме на турнирите, но това се случва рядко. По-често комуникираме по интернет", споделя Симон.

"Брат ми е много упорит. Винаги съм мислел, че ще може да се изхранва от тениса, но не вярвах да стигне до номер 11. Радвам се за него, защото винаги е вярвал в себе си и никога не спря да следва мечтите си. Работи усилено и постоянно. Много хора смятат, че е скучен на корта, но извън него е коренно различен. Забавляваме се много. Убеден съм, че тази година може да триумфира в Мелбърн".

"Дали бих му станал треньор? Не, категорично. Не трябва да смесваме работата и семейството. Така ни е добре", добавя Симон. 

Григор срещу Гофен
До този момент двамата тенисисти са излизали на корта един срещу друг четири пъти. В 3 от случаите двубоите им са от по-ниско ниво - Чалънджъри и Фючърси. Всички тези двубои са през 2010 като на турнири в Германия българинът печели с 4:6, 6:1, 6:4 и с 6:1, 7:6(3), а в Женева записва успех с 6:3, 7:5. Единственият мач между Димитров и Гофен от АТП турнир е от 2014 година на US Open, когато Гришо побеждава в четири сета 0:6, 6:3, 6:4, 6:1.

 

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И СХЕМА ПРИ ЖЕНИТЕ - АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И СХЕМА ПРИ МЪЖЕТЕ - АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН