Първата ни ракета Григор Димитров загуби с 4:6, 3:6 от американеца Томи Пол във финала на турнира от категория ATP 250 в Стокхолм. Българинът допусна ранен пробив в първия сет, заради който бе догонващ в резултата през цялото време, а във втората част Пол взе подаването на нашето момче в решаващ момент и това позволи на американеца да триумфира за втори път в кариерата си в шведската столица.

Двубоят не започна добре за българина, който допусна много ранен пробив и това позволи на Пол да поведе с 2:0. Пол увеличи аванса си на 3:0, а после и на 4:1. Григор обаче съумя да върне пробива в седмия гейм - 3:4. Така българинът даде началото на серия от пробиви. Пол взе подаването на нашето момче за 5:3, но хасковлията не се отказа и веднага върна пробива - 4:5. За съжаление, сервирайки за удължаване на сета, Димитров допусна двойна грешка при една от точките и в крайна сметка загуби на 15 подаването си след форхенд в аут - 6:4 и сет за 27-годишния американец.

Във втория сет Григор бе притиснат на свой сервис в четвъртия гейм и трябваше да отразява точки за пробив, но се справи. В целия втори сет имаше само един брейк, но той дойде в ключов момент - при 4:3 за американеца. Така, при 5:3 Пол получи възможност да сервира за трофея, а Димитров сякаш нямаше повече съпротивителни сили и след 1 час и 26 минути игра двубоят приключи, за жалост с поражение за най-добрия ни тенисист.

33-годишният хасковлия, поставен под №3 в схемата, търсеше днес 10-а титла на ниво ATP, като първата си спечели именно в шведската столица. Това се случи преди 11 години, когато на финала Димитров надви испанеца Давид Ферер.

Григор има вече три загубени финала в Стокхолм, като първо през 2014-а той отстъпи пред чеха Томаш Бердих, а през 2017-а преклони глава пред аржентинеца Хуан Мартин Дел Потро.

Поставеният под №4 Томи Пол, също като Григор, е бивш шампион в надпреварата в Стокхолм. Той триумфира в столицата на Швеция през 2021 година, когато срази на финала канадеца Денис Шаповалов.

Димитров и днешният му съперник Томи Пол бяха играли два пъти помежду си досега, като си бяха разменили по една победа. Американецът надви Григор във втория кръг на Australian Open през 2020 година с 6:4, 7:6 (6), 3:6, 6:7 (3) 7:6 (3). Отново през 2020 година, но на US Open, в първия кръг, Димитров този път печели, при това убедително - 6:4, 6:3, 6:1.