Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби драматично от финалиста на Sofia Open 2019 Мартон Фучович със 7:6 (5), 6:7 (4), 6:3, 4:6, 1:6 във втория кръг на тазгодишното издание на US Open и отпадна от надпрeварата. Петсетов мач предложи множество страхотни разигравания и продължи 4 часа и 54 минути.

Първият сет бе изключително оспорван и в него двамата печелеха подаванията си, за да се стигне до тайбрек, в който все пак Гришо победи със 7-5 точки и поведе в мача. Втората част предложи общо шест пробива - по три за всеки от двамата, за да се стигне до нов тайбрек. Димитров пропиля четири сетбола в десетия гейм, а в тайбрека отстъпи с 4-7, за да се стигне до изравняване на резултата.

Българинът доминираше в третия сет и след един пробив успя да го спечели с 6:3. Не така стояха нещата в четвъртия сет, в който Гришо проби Фучович два пъти, но унгарецът направи същото в три гейма и след 6:4 в своя полза вкара срещата в пети сет. В него унгарецът сломи тотално съпротивата на Димитров и след два пробива и 6:1 продължи в следващата фаза на турнира.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

В първия кръг от турнира в Ню Йорк най-добрият български тенисист надделя с 3-0 сета срещу Томи Пол и взе отмъщение от загубата срещу американеца в Мелбърн на Australian Open в началото на годината, но не успя да стори същото срещу Мартон Фучович. Така във втори пореден турнир световният №20 отпадна от унгареца. На Western & Southern Open през миналата седмица Гришо загуби от него с 5:7, 6:4, 2:6 в мач от втората фаза.

ГРИГОР ДИМИТРОВ – МАРТОН ФУЧОВИЧ 7:6 (5), 6:7 (4), 6:3, 4:6, 1:6

ПЪРВИ СЕТ
Срещата започна изключително равностойно при сервис на Гришо, който спаси две точки за пробив на съперника и в крайна сметка успя да поведе с 1:0. Унгарецът обаче бързо спечели своето подаване на нула и изравни за 1:1. Двамата продължиха да играят оспорвано, но въпреки това спечели и следващите си подавания за 2:2. Димитров взе гейм на нула, за да поведе с 3:2. Шестият гейм бе много равностоен, но все пак Фучович изравни за 3:3. Последваха нови спечелени сервис-геймове и за двамата без сериозни затруднения. В деветия гейм Гришо отрази нови две точки за пробив на унгареца и трудно успя да вземе подаването си за 5:4. Фучович обаче много бързо изравни за 5:5 с гейм на нула. Димитров също сравнително бързо взе своето подаване за 6:5. Последва нов гейм на нула за унгареца и при 6:6 нещата стигнаха до тайбрек. Гришо проби Фучович в началото на тайбрека за 4-0 точки, но веднага след това загуби точка на свой сервис за 4-1. Унгарецът намали до 4-3, но след това Димитров поведе с 6-3 и пропиля два сетпойнта, печелейки все пак тайбрека със 7-5.

ВТОРИ СЕТ
Втората част започна със сервис-гейм в полза на Фучович, който след това пропиля две възможности за пробив в следващия гейм и Гришо изравни за 1:1. Димитров поведе с 30-0 при подаването на съперника, но допусна обрат и е стигна до 1:2 гейма. Последва гейм на нула за българина и ново изравняването - 2:2. Оспорваният пети гейм в този сет донесе и първи пробив в мача, а Григор поведе с 3:2. След това българина затвърди пробива и макар и трудно спечели подаването си за 4:2. Унгарецът сравнително лесно взе следващия сервис-гейм и намали на 4:3. Осмият гейм бе доста оспорван и в него Фучович най-накрая също стигна до пробив, изравнявайки резултата - 4:4. Лютата битка продължи и след поредния равностоен гейм Гришо се възползва от третата си възможност за пробив, за да го направи - 5:4. Десетият гейм продължи наистина много, Григор пропусна четири възможности да затвори не само него, но и сета, за да бъде пробит отново от Фучович за 5:5. С пробивите в този сет не се свърши дотук, защото Гришо отново на свой ред взе подаването на унгареца, оползотворявайки третата възможност за пробив - 6:5. Унгарецът на свой ред също записа трети пробив в сета и при 6:6 се стигна до нов тайбрек. В него нещата не тръгнаха никак добре за българина и той губеше с 1-4 точки. В крайна сметка Гришо не успя да навакса изоставането си и след 4-7 точки загуби сета.

ТРЕТИ СЕТ
Гришо започна страхотно тази част и след бърз сервис-гейм поведе с 1:0, но унгарецът изравни с гейм на нула - 1:1. Последва нова размяна на сервис-геймове, за да се стигне до шестия, в който Димитров при третата си възможност направи пробив и поведе с 4:2. След това българинът го затвърди с гейм на нула за 5:2. В следващия гейм Димитров пропиля сетбол и в крайна сметка Фучович намали на 5:3. Деветият гейм се оказа много оспорван и в него Григор трябваше на два пъти да спасява точки за пробив на противника, а след това на свой ред при първата си възможност затвори сета - 6:3.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ
Димитров проби унгарския си съперник още в първия гейм на тази част, възползвайки е още от първата възможност да вземе подаването на Фучович. След това Григор затвърди пробива си за 2:0. Унгарецът спечели с лекота своя сервис-гейм и намали на 2:1, а в следващия имаше шанс да пробие Димитров, но не успя и резултатът стана 3:1 гейма. Последва гейм на нула за Фучович за 3:2, а при следващия унгарецът получи три възможности за връщане на пробива и се възползва при последната от тях, за да изравни резултата - 3:3. Българинът дръпна с 40-15 при подаването на унгареца и веднага го проби за втори път в този сет, повеждайки с 4:3. Пробивът веднага бе върнат от Фучович, който стори това при втората открила му се възможност - 4:4. След гейм на нула унгарецът поведе за първи път в сета с 5:4, а при последвалото подаване на Димитров проби българина при втория сетбол и затвори частта при 6:4. Така Фучович вкара мача в пети сет.

ПЕТИ СЕТ
В началото на решителната част и двамата спечелиха първите си подавания. Фучович спечели още един гейм на нула и поведе с 2:1. Последва оспорван гейм с много равенство и в крайна сметка унгарецът записа пробив за 3:1 в своя полза. Гришо се опита веднага да върне пробива, но дори не достигна до възможност за такъв в следващия гейм, изпълнен със страхотни разигравания и отишъл на сметката на подаващия в него Фучович за 4:1. На своето подаване Гришо губеше с 0-40, но успя да изравни. След това унгарецът пропиля още три шанса за нов пробив, а при четвъртия му се открил такъв най-накрая се възползва и поведе с 5:1. Фучович поведе с 40-0 на своя сервис, но Гришо върна една точка. Все пак унгарецът ликува и след 6:1 продължава в следващия трети кръг.