Рекордьорът по титли в турнирите от Големия шлем и олимпийски шампион от Париж 2024 Новак Джокович сензационно отпадна от US Open. Сърбинът беше елиминиран от Алексей Попирин в третия кръг. 25-годишният австралиец надви актуалния шампион в Ню Йорк с 6:4, 6:4, 2:6, 6:4. Мачът продължи 3 часа и 20 минути.

Попирин, който е добър приятел с българския национал Александър Донски, и двамата многократко са тренирали заедно, записа най-сладката си победа до момента в кариерата. Австралиецът е 28-ми в момента в световната ранглиста. 

37-годишният Джокович завърши срещата с 14 двойни грешки - най-много в кариерата му в мач от Големия шлем.

Попирин пък бе на висота с общо 50 уинъра, много агресивна игра през цялото време, с което си заслужи победата. Така Попирин сложи край на целта на Ноле да спечели 25-ата си титла от Големия шлем, както и трофей №100 в кариерата му.

За Джокович това е най-ранното отпадане в Ню Йорк от 2006 година насам. Сензационният му провал идва само ден след друго шокиращо отпадане на фаворит - загубата на третия в схемата Карлос Алкарас от нидерландеца  Ботик ван де Зандсхулп. 

Попирин никога досега не беше преодолявал трети кръг на US Open. Австралиецът от руски произход се намира във върхова форма. Преди три седмици той спечели титлата в Монреал, а по пътя към финала направи забележителен обрат срещу Григор Димитров.

На осминафиналите Попирин ще играе срещу американеца Франсис Тиафо, който отстрани Бен Шелтън в петсетово зрелище - 3:2 (4:6, 7:5, 6:7(5), 6:4, 6:3). 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ US OPEN ПРИ МЪЖЕТЕ - ТУК
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ US OPEN ПРИ ЖЕНИТЕ - ТУК