Президентът на Хърватската тенис федерация Николина Бабич отнесе много критики, че на „Адрия тур” в Задар не са били спазени предпазните мерки срещу коронавируса.

Самата тя е в доброволна изолация, въпреки че няма симптоми и не е била в близък контакт със заразените, сред които и Григор Димитров.

„За съжаление с Димитров ни се случи да е болен. Той твърдеше, че е слънчасал, иначе щяхме да го тестваме и да го изолираме. Когато разбрахме за резултата от теста му, веднага отмених финала. Като цяло нямахме много време и повече пари, за да можем да наемем допълнителни хора, които да ни помагат в организацията.

Може да са допуснати някои малки грешки, но идеята беше добра. В Задар имахме играчи, за които обикновено трябва да платим 10 милиона евро, за да ги докараме. Това беше възможност, която никога повече няма да се появи“, оправда се Бабич.

1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet

Освен нея са били карантинирани общо 81 души, а с COVID-19 са 5-годишно дете от публиката и журналистката от HRT Мирна Зидарич. „Според епидемиолога посетителите, които не са били в пряк контакт със заразените играчи повече от десет минути, нямат причина да се притесняват – увери Бабич.

Когато приехме идеята на Новак да организира турнир, епидемиологичната ситуация в Хърватия беше много по-добра. Ние все пак се придържахме към всички мерки, така че Задар все още не е огнище на епидемията. Всичко беше на открито, дори VIP палатката и ние постоянно призовавахме посетителите да спазват препоръките и да се грижат за себе си и другите.

Денят на децата също беше на открито, децата си прехвърляха топката с тенисистите, което не беше оценено като опасно, а фотографията не се счита за близък контакт. Всеки от играчите имаше отделен шофьор, като всички те са тествани и никой не е положителен”.

Директорът на WTA-турнира в Бол Феликс Лукас призова цялото ръководство на хърватската федерация да си подаде оставка, защото организацията била истинска катастрофа. „Все пак сме двукратни носители на Купа „Дейвис”, не може най-некадърните хора да правят този турнир, при положение, че разполагаме с компетентни”, отсече Лукас.