Сръбският президент Александър Вучич коментира анулираната виза на световния №1 в тениса Новак Джокович и заяви, че съдебната система на Австралия "не значи нищо", тъй като окончателните решения се взимат от изпълнителната власт.

„Учуден съм от факта, че такива решения може да се взимат от органи на властта против законни решения на съдебните органи. Често ни четат лекции за върховенството на закона, а така вие ни показахте "как изглежда независимата правосъдна система и най-вече как изглежда нищо незначещото правосъдие", сподели Александър Вучич в специално видео, публикувано в социалните мрежи.

„Нападенията и натискът върху Новак Джокович, който е сръбски гражданин, по неразбираеми за нас причини достигнаха такива размери, че се наложи аз да кажа какво мисля за това и какъв ще бъде отговорът ни към Австралия. Ако не искате да позволите на Джокович да победи за десети път на турнира в Мелбърн, защо веднага не ни казахте това? Защо издевателствате и мъчите не само него, но и семейството му и целия ни народ? Това Ви е нужно, за да победите на някакви си избори, за да се харесате на обществото ли?“, запита сръбският президент.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

„Появи се президент на малка държава, който има смелостта да каже това на един велик министър-председател на голяма държава – мога, защото казвам истината и вие знаете, че казвам истината. Ще се борим за Джокович. Можете да пишете стотици отвратителни материали за него, но той ще остане най-добрият тенисист на всички времена и ще го пазим здраво в сърцата си“, продължи държавният глава на западната ни съседка.

„Можете да си представите как би изглеждало, ако министър в Сърбия отмени съдебните решения. Те ни показаха как изглежда една независима съдебна система, но ни показаха и как изглежда ирелевантната съдебна система, защото цялата власт е в ръцете на изпълнителната власт. Фактът, че ще го тормозите още ден, два или пет, няма да промени настроенията на нашите хора към хората на Австралия, които много уважаваме и ценим, но и нашето мнение за Новак Джокович. А вие, които смятате, че постигате нещо като го тормозите, никога няма да стигнете не само до Новак Джокович, но и до всеки обикновен човек, както от нашия, така и от вашия горд и достоен народ. Да живее Сърбия, Новак, ние сме с теб“, завърши Вучич.

Сръбският премиер Ана Бърнабич вече даде гаранция, че Джокович ще спазва местните правила, ако му бъде позволено да се състезава на Australian Open, където иска да защити титлата си и да спечели рекорден 21-ви трофей от Големия шлем.

В неделя ще стане ясно окончателното решение на австралийския федерален съд дали Джокович ще бъде депортиран, един ден преди началото на Australian Open в Мелбърн.