Отстраняването на Новак Джокович от US Open е новина №1 в спортния свят за последните 24 часа. Всички са шокирани. Някои заради решението на съдиите и супервайзора, а други заради поведението на сърбина, който удари един от лайнсмените с топка в гърлото по време на мача си с Пабло Кареньо-Буста.

Дисквалификациите са нещо изключително рядко срещано в тениса, но това не означава, че не е имало. През годините са много малко случаите на такива отстранявания. В турнирите от Големия шлем на сингъл при мъжете те се броят на пръстите на едната ръка. Случаят с Джокович е едва пети от началото на професионалната ера.

От 20 години не е имало дисквалификация на тенисист от мъжката схема на турнир от Големия шлем. За последно това се случи на „Ролан Гарос“ през 2000 г. с Щефан Коубек, когато австриецът хвърли ракетата си и удари едно от децата, подаващи топките.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

ДИСКВАЛИФИКАЦИИТЕ В ТЕНИСА ЗАРАДИ НАРУШЕНИЯ НА ПРАВИЛАТА НА КОРТА
1990 г. Australian Open: Джон Макенроу (САЩ)
Американецът е дисквалифициран по време на мача си от четвъртия кръг срещу Микаел Пернфорс, след като получава три предупреждения за нарушаване на правилата.

1995 г. „Ролан Гарос“: Карстен Ариенс (Германия)
Немският квалификант е дисквалифициран в първия кръг по време на мача си с Брет Стивън (Нова Зеландия), след като с ракетата си удря съдия на линията.

1995 г. „Уимбълдън“: Тим Хенман и Джереми Бейтс (Великобритания)
Двамата британците стават първите дисквалифицирани на „Уимбълдън“ в професионалната ера. Причината за това е, че Хенман случайно удря с топката едно от момичетата, които подават топките.

1995 г. „Уимбълдън“: Джеф Таранго (САЩ)
Таранго беше отстранен от турнира по време на мача си от третия кръг с германеца Александър Мронц, след като проведе жесток спор със съдията на стола.

1996 г. Палермо Оупън: Ирина Спърлея (Румъния)
Спърлея става първата жена от WTA, дисквалифицирана от турнир. Румънката използва изключително остри реплики срещу съдията по време на мача си от втория кръг срещу Стефани де Вил (Белгия).

2000 г. „Ролан Гарос“: Щефан Коубек (Австрия)
По време на четвъртия сет на мача си с унгареца Атила Шаволд австриецът хвърля ракетата си и удря едно от децата, които подават топката. Това му коства дисквалификация.

2007 г. Синсинати Оупън: Анастасия Родионова (Австралия)
Родената в Русия австралийска тенисистка е отстранена от турнира, след като по време на мача си с Анжелик Кербер замеря с топка зрители, подкрепящи германската й съперничка.

2007 г. Метц Оупън: Щефан Коубек (Австрия)
Коубек е дисквалифициран по време на мача си от първия кръг срещу Себастиан Гросжан, след като използва обидни реплики към супервайзора на турнира.

2009 г. US Open: Серина Уилямс (САЩ)
По време на решителния гейм на полуфинала срещу Ким Клайстерс американката провежда разгорещен спор с лайнсмен, който докладва за използване на обидни реплики. На американката е дадена наказателна точка, което носи победата на белгийската тенисистка.

2012 г. „Куинс“: Давид Налбандиан (Аржентина)
По време на финалния мач Налбардиан е дисквалифициран. Аржентинецът рита рекламно пано, което удря един от лайнсмените и му нанася контузия.

2017 г. Купа Дейвис: Денис Шаповалов (Канада)
Шаповалов е наказан със служебна загуба по време на мач срещу британеца Кайл Едмънд, след като удря съдията на стола с топка в яростта си след направена грешка.

2019 г. Италия Оупън (Рим): Ник Кирьос (Австралия)
Кирьос е дисквалифициран по време мача си от втория кръг срещу Каспер Рууд (Норвегия), след като води ожесточен спор със съдиите и хвърля стол на корта.

2020 г. US Open: Новак Джокович (Сърбия)
Сърбинът е отстранен от турнира, след като в първия сет на мача от четвъртия кръг с Пабло Кареньо-Буста с топка удря в гърлото един от лайнсмените (в случая е жена).