Григор Димитров отпадна от "Ролан Гарос", след като беше елиминиран на 1/8-финалите от гръцката звезда Стефанос Циципас с 0:3 сета (3:6, 6:7(9), 2:6). Toва беше първи официален мач между двамата. 

Димитров можеше да спечели поне сет, като в тайбрека на втората част пропусна два сетбола. Българинът стартира лошо в срещата, която се проведе на централния корт "Филип Шатрие", след като позволи на съперника да поведе с 3:0 гейма в откриващия сет. Григор обаче постепенно се отърси от шока и намали на 1:3, след което и на 2:4, но в крайна сметка загуби тази част с 3:6.

Вторият сет беше изключително оспорван. Двамата си разменяха геймове до 6:6 и така се стигна до тайбрек. В него Циципас пречупи нашето момче с 11:9 и поведе с 2:0 сета. Гъркът доминираше в третия сет, който спечели с 6:2, а с това и срещата. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

За Циципас това е първо класиране на 1/4-финалите на "Ролан Гарос". Съперник там ще му бъде Андрей Рубльов от Русия, който отстрани Мартон Фучович.

Припомняме, че Гришо стартира в Париж с чиста победа срещу представителя на домакините Грегоар Барер (6:3, 6:2, 6:2)След това надви словака Андрей Мартин (6:4, 7:6, 6:1) в среща от втория кръг. 

В събота българинът елиминира и Роберто Карбайес Баеня след 6:1, 6:3 и отказване на испанеца заради контузия. В същото време Циципас отстрани по идентичен начин Аляж Бедене, който се оттегли поради травма в момент, в който гъркът вече водеше с два сета и пробив. 

ГРИГОР ДИМИТРОВ - СТЕФАНОС ЦИЦИПАС 0:3 сета (3:6, 6:7(9), 2:6) 

ПЪРВИ СЕТ
Григор поведе с 30:0, но след това Циципас изравни и спечели гейма при свой сервис. Гъркът завърши откриващата част с директна точка от сервис. 

Световният №6 стигна до точка за пробив, която бе спасена от Димитров, но след това българинът допусна двойна и непредизвикана грешка и така Циципас поведе с 2:0. Последваха още няколко отлични отигравания на гърка, който спечели третия гейм на нула и пристигна Гришо до стената. Българинът играеше доста припряно, което беше видно.

Димитров отново се оказа в доста трудна ситуация, след като Циципас стигна до две поредни точки за пробив при 40:15. Гришо обаче не се даде и показвайки завидно хладнокръвие съумя да спечели четири поредни точки и да прекъсне серията на съперника си - 1:3 гейма.

Циципас бързо покачи резултата на 4:1 и запази комфортния си аванс. След това Димитров пак трябваше да обръща гейм, в който сервираше. Нашето момче изоставаше с 0:30, но с четири поредни точки измъкна подаването си за 2:4 гейма. Григор не съумя да се възползва от психологическото преимущество след силния шести гейм. Циципас записа гейм на нула, завършил с нова непредизвикана грешка на Димитров - 2:5.

Гъркът поведе с 30:0 в осмия гейм, а Григор успя да изравни. След това се стигна до ново равенство при 40:40, но Димитров с добра игра успя да излезе победител и да намали изоставането си на 3:5.

Българинът най-после намери отговор на силните сервиси на Циципас и поведе с 40:15. Гъркът обаче успя да изравни и в крайна сметка да спечели първия сет с 6:3. В паузата Циципас поиска медицинска помощ, показвайки, че има проблем с лявото око.

ВТОРИ СЕТ
Димитров и Циципас си размениха геймове без пробиви и без продължителни разигравания. Григор се оттегли с лек аванс от 2:1 в резултата на първата почивка в частта. Гъркът беше безпогрешен в следващия гейм и не позволи на Димитров да го пробие - 2:2.

Димитров и Циципас си размениха геймове без пробиви и без продължителни разигравания. Григор се оттегли с лек аванс от 2:1 в резултата на първата почивка в частта. Гъркът беше безпогрешен в следващия гейм и не позволи на Димитров да го пробие - 2:2.

Петата част на сета Григор изпита сериозни затруднения при свой сервис и дори имаше възможност да допусне пробив. Все пак успя да се съсредоточи и да затвори гейма за 3:2. Размяната на геймовете продължи - 3:3. 

В седмия гейм Циципас отново реши да заложи на мощни атаки от форхенд, но Димитров се оказа подготвен и отговори по чудесен начин, като това му позволи отново да вземе преднина - 4:3.

Гъркът беше доста колеблив в осмия гейм, но Димитров не успя да се възползва - 4:4. Циципас реши да хитрува, бавейки изпълнението на сервисите си, за което получи предупреждение от съдията. 

Българинът доминираше в деветия гейм и го спечели за 5:4. В края му Григор блесна със зрелищен уинър по диагонала и непредизвикана грешка на Циципас. След това Димитров постави съперника си под напрежение, опитвайки да го пробие. Циципас обаче не се пропука и 5:5. 

Гришо поведе с 6:5, завършвайки гейма с изящно воле при мрежата. Циципас отново взе гейма си за 6:6, за да се стигне до тайбрек.

Циципас успя да пробие Гришо още в началото, повеждайки с 3:0. Българинът намали на 2:4, след което и на 3:4. Димитров стигна до 4:4, след което Циципас отново повеждаше - с 6:5 и 7:6. 

При 6:7 Гришо се подхлъзна и се стигна до сет бол за Циципас. Григор отново изравни, след което обърна до 8:7. След това при продължително разиграване Димитров прати топката в мрежата - 8:8. Българинът веднага си върна преднината - 9:8, след което обаче отново позволи на гърка да изравни - 9:9.

Циципас поведе с 10:9, изразявайки радостта си с мощен вик. Веднага след това гъркът направи нова точка и спечели тайбрека с 11:9, а с това и втория сет, повеждайки с 2:0.

Вторият сет продължи цели 72 минути.

ТРЕТИ СЕТ
Тази част започна много лоша за Григор, който допусна пробив при първото си сервиране и позволи на Циципас да поведе с 3:0 гейма. В третия гейм, когато гъркът водеше с 40:0 Димитров скъса ракетата си и я подмени с нова.

Българинът все пак успя да вземе второто си сервиране за сета, но Циципас беше безпогрешен при своето и запази преднината си до 4:1. Двамата си размениха по още един гейм и гъркът поведе с 5:2, доближавайки се още повече до победата. Тя стана факт още в следващия гейм, който Циципас спечели за 6:2.