Спечеленият златен медал от Олимпиадата в Токио ще донесе на каратистката Ивет Горанова 250 000 лева. Това е обявената от министерството на младежта и спорта премия за отличие на олимпийски игри.

21-годишната Горанова в четвъртък помете конкуренцията в Токио, доставяйки ни голяма радост. Тя завоюва титлата в дисциплината кумите при жените в категория до 55 килограма след блестяща игра през целия ден, помитайки конкурентките си, като записа общо пет победи за по-малко от 4 часа и заслужено триумфира. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

Освен полагащата й се премия от министерството на младежта и спорта, Горанова си гарантира и доживотна олимпийска пенсия. Тя е в размер на 90% от три минимални работни заплати. Такава ще има и за треньора на каратистката - Ангел Ленков.

Велик миг: България със злато! Ивет Горанова смая света! СНИМКИ

През 2019 г. в България беше приета наредба, с която се описват критериите и условията за награждаване на спортисти и техните треньори. Според нея - класирането на първо място на Олимпиада носи 250 000 лева на шампионите. Сребърният медал е 200 000 лв., а третото място - 150 000 лв. 

Припомняме, че вицешампионката от Токио в стрелбата Антоанета Костадинова си заработи 200 бона. 

Премия ще има и за боксьорката Стойка Кръстева, която след броени часове излиза в битка за златото. На финала в категория до 51 килограма българката се изправя срещу Бусе Наз Чакъроглу от Турция. Спорът за златото е от 8:15 часа българско време и ще се излъчва директно по БНТ 3 и Евроспорт 1.