Ивет Горанова написа история в Токио, спечелвайки олимпийското злато! 21-годишната състезателка от Плевен триумфира в турнира по карате (кумите) в категория до 55 килограма, доставяйки ни страхотна радост. 

Ивет, която беше най-млада сред участничките в категорията си и дебютантка на олимпийски игри, ликува на финала, побеждавайки Анжелика Терлюга от Украйна с 5:1. 

Възпитаничката на треньора Ангел Ленков смая света, доминирайки през целия турнир. За по-малко от 4 часа Ивет постигна общо пет победи и заслужено е олимпийска шампионка. Всъщност Горанова още при заминаването за Токио показа завидно самочувствие и обеща, че ще спечели златото.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)  

Ивет и Терлюга започнаха агресивно на финала. Българката успя да събори съперничката, но получи удар, след който се наложи да й бъде оказана медицинска помощ. След пласиране на "юко" се стигна до изравняване - 1:1. Горанова поведе с ново "юко" за 2:1.

Последва предупреждение към българката. Ивет атакува след подновяването на битката, но съдиите прецениха, че е имало "ипон". Малко след това медицински екип се появи и в помощ на Терлюга. Горанова веднага атакува и спечели още две точки, повеждайки с убедителното 4:1.

30 секунди преди края Ивет получи трето наказание, след което обаче атакува и отбеляза ново "юко" и поведе с 5:1. Украинският щаб поиска "ипон" в края, но той не бе отсъден и Горанова заслужено ликува със златото.

Българката направи фурор в японската столица. Тя помете конкуренцията, като в груповата фаза записа три победи в три мача. Ивет надви първо с 5:2 Цуюн Уен (Тайван), 5:1 срещу Серап Озчелик (Турция) и 5:2 над Сара Бахманяр (Иран). Така нашето момиче спечели първото място в групата и впечатли при дебюта на каратето в олимпийските игри. След това Горанова се справи и с австрийката Бетина Планк на полуфинала, за да достигне до битката за златото, което успя да завоюва.

Припомняме, че последната олимпийска титла на България датираше от 2008 година в Пекин, когато Румяна Нейкова триумфира в гребането.

Ето, че 13-годишното чакане беше прекъснато от невероятната Ивет Горанова. 

Снимки LAP.BG