Легендата на спортната стрелба Мария Гроздева, която е двукратна олимпийска шампионка, приключи славната си кариера в Токио 2020. Днешната квалификация на 25 метра пневматичен пистолет беше последното й състезание. 

Най-титулуваната българска спортистка на Олимпийски игри стреля по-добре, отколкото в квалификациите, но не успя да се класира за финала, където място с първи резултат намери Антоанета Костадинова. 49-годишната Гроздева остана на 27-ото място с 578 точки.

Именно в тази дисциплина тя спечели двете си олимпийски титли - в Сидни 2000 и Атина 2004. Легендата на спортната стрелба може да се похвали и с три бронзови медала от най-големия спортен форум. 

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Гроздева участва на цели седем Олимпиади, като на 4 от тях успява да завоюва отличие. В Барселона през 1992 година и в Атланта през 1996 година тя остава трета, а в Сидни през 2000 година триумфира с първата си титла. Най-доброто й представяне е в Атина през 2004 година, когато печели златен и бронзов медал. 

Успехите на Гроздева не се изчерпват само с Олимпийските игри. Тя е многократна европейска шампионка и победителка в състезания за Световната купа. Притежателка е на олимпийски и европейски рекорд на малокалибрен пистолет. 

Избрана е за Спортист №1 на България за 2004 година. През същата година печели и приза за най-добър спортист на Балканите. 

През 2010 година Мария Гроздева получава орден „Стара планина“ I степен „за изключително големите ѝ заслуги към Република България в областта на физическото възпитание и спорта“. 

Снимки: LAP.BG