Старши треньорът на българският национален отбор по вдигане на щанги Иван Иванов коментира поредния допинг скандал, който се разрази по-рано днес. В него бяха замесени цели девет държави, като сред тях не е България, но от който страната ни може да спечели.

Щангисти от Русия, Казахстан, Азербайджан, Беларус, Китай, Армения, Молдова, Украйна и Турция бяха уличени в употреба на допинг след повторното отваряне на проби от Олимпиадите през 2008 и 2012 година.

Положителните проби са 49 като сред тях 30 са на медалисти от въпросните Игри. Най-вероятно това ще доведе до размествания в крайните класирания, а може да се стигне и до много по-тежки последствия като изваждането на щангите от олимпийската програма.

"Преди време се говореше за борбата, сега за щанги, а и за други спортове. Ако се види статистиката в кои спортове има най-много уличени, не вярвам това да е във вдигането на тежести. Просто ние в България най-често биваме набеждавани в някои случаи, в някои сме били виновни, но затова отношението е насочени към щангите", коментира Иванов пред Нова телевизия.