Във волейболната ни федерация вече са решили - Николай Желязков ще смени Сипвано Пранди начело на националния ни мъжки тим, информира „Меридиан Мач“. По-голямата част от членовете на Управителния съвет са се обединили около мнението, че действащият шампион на България с Нефтохимик е способен да успокои обстановката в държавната селекция към момента.

Да, БФВ остави 71-годишния Пранди на поста на национален селекционер след заседанието на УС, последвало краха на европейското. Както е известно обаче, имаше една "уловка" - препоръката (всъщност ултиматум) да повика най-добрите за последната олимпийска квалификация - между 5 и 10 януари в германската столица Берлин.

С други думи - според федерацията италианецът трябва да реабилитира изгонените от него след Лигата на нациите Георги и Валентин Братоеви, Николай Учиков, Николай Николов и Владислав Иванов. Ширеше се мнение, че те са били по-добри от заместниците си.

Има обаче вариант Пранди да си измие ръцете с преценката, че към януари 2020 въпросната петорка не е във формата на играчите, които ще попаднат в списъка за Берлин. Тогава БФВ рискува нов водопад от словесни атаки в социалната мрежа по адрес на Сипвано. Както каза звездата на тима ни Теодор Салпаров след 11-ото място на Евро 2 0 19, шансът за класиране в Токио е нулев. Освен нас и домакина Германия в турнира чакат европейският шампион Сърбия, вторият от континенталния форум Словения, Франция, Холандия, Чехия и Белгия.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Пранди е изчерпал обществения кредит на доверие след загубената олимпийска квота във Варна след 2:3 от 2:0 срещу Бразилия и ужасяващата игра след първия гейм конкретно в осминафинала на континенталния шампионат срещу Словения.

А на дневен ред са основни въпроси. Първият е как БФВ ще реши евентуалния казус с неустойката на Пранди при отпращането му преди Берлин. Самият Силвано може да не се върне в България, след като му поставят условия. Това е удобният вариант за безпроблемно назначение на Желязков.

Но после идва друга дилема - дали петимата изгонени ще искат да се върнат и да оберат негативите от неуспешен опит за класиране. Не на последно място стои въпросът дали Желязков ще се навие да бъде „бушон" за квалификацията. Но пък при чудо ще бъде герой. При всички положения съществува вариант, колкото и да е минимален, Пранди да води националите и в Германия.