Валентин Братоев изрази позиция по повод последните събития около Силвано Пранди и становището на ръководните фактори на българския волейбол. 31-годишният посрещач направи това от Катар, където вече три седмици води подготовка с новия си отбор. Националът отрече той или брат му Георги, както и някои от другите освободени от Професора състезатели, да са повлияли по някакъв начин на Данчо Лазаров и членовете на Управителния съвет на БФВ. 

Както е известно, волейболната федерация постави условие на 71-годишния специалист да върне въпросните имена в състава за олимпийската квалификация през януари в Германия.

„Изказването ми не е било никога по повод връщането на мен или брат ми в националния отбор. Това, което визирахме, бе относно решението му да ни освободи, без да ни даде становище защо го е направил. Това, какво федерацията прави в момента, не е мое или на брат ми решение, или на Николай Николов, или някой друг изгонен, а лично тяхно", каза пред "Тема Спорт" Валентин Братоев. 

"Изказването ни, харесало се или не на Пранди или аудиторията, бе закъснял коментар по повод освобождаването ни тогава, а именно на 29 юни, защото всички тези интриги щяха да са по време на най-важното състезание – олимпийската квалификация, и нямаше как да го направим от уважение към момчетата, които са дали всичко от себе си и не го заслужаваха, защото ние бяхме част от тях. Така че нека не се спекулира с това сега. Ние никога не сме имали правото или възможността да редим състава на когото и да било. И никога не сме се опитвали да го правим. А това какво решение ще вземе Пранди в ситуацията, в която сам се е поставил в момента, е лично негово. Също така смея да твърдя, че никой от нас не е останал обиден от факта, че Пранди не ни е повикал”, добави Валентин Братоев.