Пламен Константинов коментира представянето на България на олимпийската квалификация в Берлин. Нашите отпаднаха още в групите и няма да участват на Олимпиадата в Рио де Жанейро през лятото. "Лъвовете" победиха Финландия, но след това загубиха от Русия и Франция.

"На тази квалификация там, където завършихме, там ни е мястото. Успяхме да се преборим с Финландия, но сили да победим някой от първата четворка, поне на тези квалификации - нямахме", заяви Пламен Константинов в "Спортна треска" по БНТ.

"Истината беше мачът с Русия. Въпросът не е дали ще победиш, или ще загубиш. Въпросът е в един такъв мач да дадеш близо до максимума на въможностите си, които имаш като състезател. Една част от момчетата не го показаха. Разбирам, може да влезеш в един мач нервно, да го започнеш лошо, но трябва да намериш начин да влезеш в мача, защото всеки един противник ти дава един шанс, а понякога и повече да се върнеш в двубоя. Ние тези шансове ги имахме", каза още Константинов.

"Аз винаги уважавам големите отбори, но уважението приключва, когато излезеш на игрището. Там вече не е нужно да показваш това уважение. В този мач руснаците трябваше да бъдат по-нервни, по-неспокойни, защото имаха да губят повече от нас. Ние обаче нервничихме повече от тях. Ако бяхме играли нашата игра, не беше нужно дори да се надскачаме, мачът щеше да бъде различен. Не искам да звучим оправдателно и да се връщаме на контузените. Имаше моменти, в които не видях борба. А аз това исках. Със сигурност и аз като треньор нося някаква вина може би, че не съм успял да ги мотивирам или да сваля напрежението в тях", добави селекционерът.

На въпрос, може ли да се извлече от отбора в тази ситуация, с толкова контузени, Константинов заяви: "Разбира се, когато някои състезатели са трети или четвърти избор за даден пост, получаваш шанс. След като ти се отваря такъв шанс, трябва да направиш максимума и да вземеш този момент. Но при нас имаше една неувереност, вместо обратното. С оглед на проблемите очакванията към нас паднаха и затова трябваше да играем по-освободено. От това обаче не се възползвахме."

"Подмладяване означава поне за мен да се заложи на хора, които могат да изиграят следващия олимпийски цикъл. А не да изгоним всички и да вземем 20-годишни, с които ще тръгнем от нулата. Въпросът е, че има играчи, които могат да играят една или две години, но не и цял олимпийски цикъл. Какво обаче правим за следващата Олимпиада?! Според мен трябва да оставим тези, които могат да играят един цял олимпийски цикъл", коментира Гибона.