Във вторник силно земетресение разлюля Турция. БЛИЦ съобщи за труса, с магнитуд 4,6 по Рихтер, който удари в района Бига на окръг Чанаккале, в Западна Турция.  

Земетресението е локализирано в Евро-Средиземноморския център от около 340 сеизмични пункта, от които 15 на територията на България.

Максималната интензивност на усетените сътресения е до V-VI степен, което създава условия за малки повреди в стари домове, пише Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Две са катастрофалните земетресения в близост до новото сеизмично огнище, случили се в недалечно минало:

- на 9 август 1912 година с епицентър на около 50 км в север-североизточна посока (Тракия), магнитуд 7.3-7.4, дълбочина около 15 км; загинали 216-3000 души (според различни източници);

- на 18 март 1953 година с епицентър на 50-55 км в изток-югоизточна посока в района на планинския масив Ганос, магнитуд 7.2-7.3, погубени 1070 душ; това събитие е генерирано от южния клон на Северо-Анадолийската разломна система. Навярно и новата активност е свързана със същия или паралелен разломен сегмент.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук