Близо 150 микроземетресения са станали в район Бига, окръг Чанаккале при Дарданелите, от 4 февруари до днес, заявиха специалисти. 

Деканът на инженерния факултет на университета "18 Март" (ÇOMÜ) в Чанаккале и директор на Центъра за изследване и приложение на земетресенията, проф. д-р Толга Беклер, направи оценки по отношение на сеизмичната активност в района.

„Възможно е да се каже, че в резултат на тези напрежения се появява нов разлом, образуван от множество малки земетресения.“

Беклер допълни, че когато разгледаме разломните зони, които са част от ​​тектонската структура на Анадола, се вижда, че такава дейност се засилва, пипе "Марица".

Професорът заяви, че една от най-важните причини за тази концентрация е увеличаването на регионалните или локални подземни напрежения.

Не е възможно да се каже със сигурност, дали това е индикатор за голямо земетресение или друго земно движение. Освен това в този регион няма разлом, който да е близо до активните разломи наоколо или да е в състояние предизвика тези очаквани земетресения", отбеляза той.

„От време на време може да е възможно да се каже, че нов разлом, образуван от тези малки земетресения, се е появил в резултат на тези напрежения. Можем да видим това в Източна Турция и в различни части на Западна Турция, където сеизмичната активност е значителна. Това е сложен регион, който създава зони на напрежение, развити от различни тектонски режими в рамките на геоложките структури в Турция."

Толга Беклер отговори на въпроса, дали земетресението в Бига ще окаже влияние върху очакваното голямо земетресение в Мраморно море.

„Нашите граждани и правителството винаги се интересуват за евентуално земетресение в Истанбул, но отсега нататък това няма да бъде земетресение само в Истанбул или Мраморно море. 

По последните активности, мога да го разглеждам като анадолско земетресение или земетресения. Видяхме това и при двойното земетресение в Кахраманмараш на 6 февруари2023 г. Видяхме го и преди при земетресенията във Ван и Измир. 

Много трудно да се осъществи пряка връзка с мобилността на разломите, които могат да разкрият връзката между земетресенията. Земетресение може да бъде причинено от различни причини. Най-важните причини са малки микроземетресения, причинени от разлом, който се развива в много кратък район с много тясна геометрия. Ето защо, не мисля, че тук има натоварване или стрес, свързан с Истанбул или Мраморно море", заключи той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук