Най-тежкото скорошно изригване на Етна е от март 2017 г., когато бяха ранени близо дузина души. 

Експерти твърдят, че югоизточният и най-млад кратер на най-активния вулкан в Европа сега е много по-висок от неговия „по-голям брат“ - североизточния кратер, който е „безспорният връх на Етна“ в продължение на 40 години.

Около 50 пъти пепел и лава се посипаха от устието на кратера от средата на февруари насам, съобщава Националният институт по геофизика и вулканология (INGV), посочвайки, че Етна може да се похвали с нов връх.

Североизточният му кратер достига рекордна височина от 3 349 метра през 1981 г., но сривът по периферията му го сваля до 3 325 метра през 2018 г., предава profit.bg.

Сателитни кадри предполагат, че югоизточният кратер вече е надминал тази височина и се издига на 3 356 метра, посочва The Daily Mail.

Етна е най-активният вулкан в Европа, който произвежда достатъчно лава всяка година, за да запълни 108-етажен небостъргач. Той изхвърля дим и пепел от февруари, като замърсява улиците, забавя движението и уврежда реколтата в района.

Въпреки че не представлява голяма опасност за околните населени места, властите в Сицилия изчислиха през юли, че досега са събрани 300 000 метрични тона пепел като част от операцията по почистване.

INGV, базирана в сицилианския град Катания, посочва, че това увеличение на вулканичната активност е довело до „забележима трансформация на очертанията на вулкана“.

Етна е на 700 000 години и е вторият по активност вулкан на Земята - след Килауеа на Хавай.

Разположен между африканските и евразийските тектонски плочи, той генерира почти постоянни изригвания с различна сила. Всяка година произвежда повече от десетки милиона тона лава и над 7 милиона тона въглероден диоксид, вода и серен диоксид.

Изригвания на вулкана са регистрирани още през 1500 г. пр. н. е., като опустошителното през 1169 г. е причинило земетресение, при което са загинали приблизително 15 000 души.

Изследвания от 2018 г. пък разкриха, че Етна бавно се плъзга към морето и когато най-накрая този процес се активизира, това може да предизвика цунами. Вулканът се срутва под собствената си тежест - явление, известно като „гравитационна нестабилност“.