През дните от тази седмица времето над нашата страна ще бъде напълно тропическо - до обяд ще е по-често слънчево и топло, а в следобедните часове атмосферата ще е нестабилна с валежи и гръмотевици.  

Температурите през седмицата ще се задържат над климатичната норма за юни, съобщават от Meteo Balkans.

Времето във вторник и сряда ще бъде динамично, с чести валежи и засилена гръмотевична дейност, предимно над Западна и Централна България. Очакват се значителни валежи. Ще има условия и за едра градушка! 

Минималните температури ще са между 15° и 22°, а максималните - между 30° и 38°.

Времето в планините и през двата дни няма да е подходящо за туризъм!

В следобедните часове в масивите от Западна, Централна и Южна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, и на повече места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от изток.  Почти без валежи ще се задържи над Източна България 

В четвъртък и петък до обяд ще преобладава разкъсана, предимно средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. 

Над Западна и Южна България очакваме значителни валежи и силни гръмотевични бури. През нощта срещу петък процесите ще обхванат и Северозападна и Северна Централна България, но до сутринта явленията временно ще затихнат. 

В петък отново ще превали и прегърми над Западна и Южна България. Ще има условия и за градушки. Минималните температури ще са между 19° и 32°, а максималните - между 31° и 33°, а в някой райони в низините и в Дунавската равнина - и над 35-38°С. Вятърът ще е от изток. Почти без валежи ще се задържи над Източна България 

Атмосферата отново ще е нестабилна и през уикенда. Очакваме значителни валежи и силни гръмотевични бури над Централна България. Очакваните температури ще са между 26-31°С. Времето над Западна и Източна България ще с повече слънчеви часове. 

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.