Порои и градушки удариха страната. Будни граждани документираха силата на природните стихии, предава Нова тв. 


Времето в страната е динамично от повече от седмица и ще продължи да е такова поне още толкова дни. За последните 24 часа най-много дъждове паднаха над Пловдив и Кнежа – около 20 литра на квадратен метър. Преди обяд градушка се изсипа над Кюстендил.

Жителите на Павликени пък станаха свидетели на фуниевиден облак, напомнящ на смерч, който обаче бързо изчезна от погледите им.
Най-сериозна заради пороите беше ситуацията във Велико Търново.

Там паднаха 28 литра на квадратен метър.

Видео: Даниел Енев, "Моята новина"

Пожарната в старата столица е откликнала на няколко сигнала за наводнени помещения. 

Видео: Стоян Велчев 

Причина за краткотрайните наводнения - шахтите не успели да поемат сериозното количество дъжд. Това стана причина шофьори да пътуват буквално през реки. На някои места - почти затънаха.

Вода изби и на главния път София-Варна. „Видях пред сградата на съда, че има компрометирана асфалтова настилка, но ще вземем мерки това да се отстрани”, заяви инж. Георги Гугучков - областен управител на Велико Търново.

Дъжд с гръмотевици имаше и в Стара Загора. 

Снимка: Петко Пенев, "Моята новина"

Градушка удари пътуващите по магистрала „Тракия” в района на града. Намалената видимост принуди шофьори да отбиват встрани от пътя.

Видео: Николай Василковски, NOVA

Наши зрители изпратиха кадри и от село Говедарци, община Самоков, както и от село Буйново, област Смолян.

Снимка: Кристиян Бурмов, "Моята новина"

Видео: Светослава Пейчева, "Моята новина"

Въпреки продължаващите проливни дъждове на места в страната, опасност от преливания на водни басейни няма. „Опасността в момента е от т.нар. „поройни наводнения”, които са предизвикани от краткотраен интензивен валеж”, каза инж. Весела Стоянова - дежурен хидролог в НИМХ.

Потенциалното опасното време продължава и утре. Метеоролозите предупреждават за още гръмотевични бури, а в отделни райони – и за градушки.

„Тъй като е събота, почивен ден, се предполага, че хората ще предприемат излети и разходки из планините. Трябва да бъдат внимателни, за да могат да се скрият от една бързо развиваща се гръмотевична буря”, предупреди Георги Цеков - дежурен синоптик в НИМХ.

Нестабилното време ще продължи няколко дни.