Виждат зрителите едно 20 градуса тук-таме, значи по-сериозно студени дни ни очакват. Още неделя ще захладнее и понеделник и вторник ни очаква по-хладно време. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

"От сряда започва добро повишаване на температурите. В петък виждате 28, 29 и 30 градуса на места и дори в София можем да очакваме 29 градуса. От вторник валежите ще намалеят. Въпреки че всеки следобед имаме гръмотевична дейност, тя не обхваща голяма територия от страната", прогнозира той.
 
А и точно дъждът повишава качеството на въздуха, тъй като отмива фините прахови частици. Преди 2 седмици дадох по-топла прогноза за Черноморието. Температурите на морската вода са вече 19-20 градуса. Там температурите ще се повишават и слънцето ще продължи да загрява морската вода, уточни професорът.

По-студен понеделник и вторник се очаква и на морето, след което температурите ще се покачват. До края на месеца, по-следващата седмица очаквам идването на лятото. Очаквам цялото лято да е доста по-топло за света като цяло.

Въпросът със замърсяването на въздуха е важен. Той показа карта на Евростат с данните на 2019 г. за праховите частици в урбанизираните територии. "Оказва се, че имаме кристален въздух, извън някои големи градове, който може да си съперничи с този на Алпите", добавя проф. Рачев.

А тези микрочастици са толкова малки, че могат да проникнат в кожата, белите дробове и т.н., именно за това е толкова важно да се знае от какъв материал са тези микроскопични частици, дали биологичен, или от някои минерали, или от нещо друго.

България влиза в нормите на нива на фини прахови частици, но на фона на обединена Европа, ние сме на последно място, а Европа постоянно вдига изискванията за по-чист въздух, завърши той.
 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.