Расте броят на жертвите на земетресението в Турция - по последни данни те са повече от 5400. 20 000 са ранените, а още десетки хиляди са останали без дом, съобщава Ройтерс.

Бедствено положение е в сила в 10 области в югоизточната част на страната. Огромният пожар, който обхвана стотици контейнери в пристанището Искендерун, бе потушен едва тази вечер.

Турската държава впрегна в спасителните операции 12 000 спасители и 9000 войници. Помощ във вид на специалисти, оборудване, облекло и други стоки от първа необходимост дойде от 70 държави, включително от България.

Двама наши сънародници се издирват след бедствието. Първоначално бе съобщено за българин с двойно гражданство, изчезнал в град Искендерун. Вторият сигнал, подаден до ситуационния център на външното ни министерство, е за българин, който по време на труса се е намирал в Антакия.

Появи се информация и за млада майка на две деца от Кърджалийско, която, по думите на близките си, е в неизвестност след опустошителните трусове. Тя се е намирала в една от най-засегнатите провинции - Хатай.

В съседните на Турция области на Сирия броят на загиналите надхвърли 1800, по-голямата част от тях в контролираните от бунтовници северозападни части на страната.

Притокът на хуманитарна помощ за над 4 милиона бежанци в областта Идлиб бе прекъснат.

Министърът на външните работи на Сирия Фейсал Мекдад отправи апел към Европейския съюз да помогне на пострадалите, въпреки санкциите, наложени на сирийската държава заради жестокостите в гражданската война.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук