Най-важното условие при земетресение е човек да не се паникьосва. Това каза директорът сектор „Сеизмология“ към Националния институт по Геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към Българската академия на науките (БАН) Емил Ботев, цитиран от "Фокус".

„Първото нещо е да не мислим какво ще правим като стане земетресението, а превантивно да се подготвим за такова. Известно в цял свят е, че точното време на бъдещите земетресения се познава в изключително редки случаи. Далеч под 1 % са прогнозирани силните земетресения“, добави той.

Добре е да нямат лесно подвижни предмети, поставени на етажерки, които лесно да паднат под някакво въздействие. Сградният фонд трябва да се поддържа в нужната здравина, а не както сега. Оказа се, че в Пловдив много от старите къщи не са поддържани и имаха повреди. Предварителната подготовка е много важна.

Трябва да се знае кои са най-здравите места, кои стени са носещи, за да може човек да се присвои до тях и да знае и да има подготовка къде точно да застане. Най-добре когато стане земетресението, да се застане до някоя много здрава мебел, така че ако нещо падне от горе, тя да поеме удара.

Също така е най-добре да се застава под някаква метална рамка, каквато представляват обикновено входните врати, за да може да се стабилизира ако стане много силно земетресение“, обясни още Ботев.