В 20 часа вчера вечер беше регистриран последният засега и най-силен вторичен трус с магнитуд 2,7 по Рихтер. Има вероятност той да е усетен на територията на Пловдив.

"Вторичните трусове са около 30, пет часа след земетресението", съобщи доц. Петя Трифонова, зам.-директор на Национален институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Интензивната вторична активност може да продължи седмица-две, а автошоковата серия - месеци.

Епицентърът на земетресението от вчера следобед бе в индустриалната зона между Пловдив и Раковски, сочат последни данни на БАН.

В най-близкото населено място – село Стряма, няма данни за пострадали хора или нанесени материални щети. Трусът там е усетен особено силно. Хората го сравняват с мълния, а някои дори с гръм от метеорит.

В селото не са спирали електричеството и водоподаването, телефонните комуникации също не са нарушени. Работят и всички магазини.

Кметът на Стряма Васил Черпелийски, цитиран от БНТ, заяви, че че никой не е търсил съдействие и помощ в минутите след труса.

Някои от жителите на населеното място са останали известно време извън домовете си. В отделни къщи има счупени чаши и чинии, паднали от рафтовете по време на труса.

След появили се публикации в интернет за паднали комини в някои населени места около Пловдив, кметовете на Трилистник и Калековец коментираха, че подобни сигнали, постъпили при тях няма. В момента правят оглед на къщите, но данни за нанесени материални щети от труса до момента не са събрани.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Снимки: БНТ