Между 700 и 1200 земетресения на година се регистрират на територията на България. Това обяви пред в. „Телеграф“ сеизмологът проф. Емил Ботев от Геофизичния институт на БАН.

Раздвижването на земните недра в повечето случаи остава незабелязано от хората, защото става въпрос за микроземетресения, които са много слаби.

Само 2% от тях са с такава сила, че земята под краката ни се разлюлява и ние усещаме мощта на природата.

„Българските“ трусове са плитки, основно до 10, максимум 20 километра дълбочина, което съвпада с теорията, че повърхностните слоеве са много по-лесно уязвими и трошими и не позволяват натрупването на много големи напрежения, обясни сеизмологът.

„Ние сме си случили нашите катастрофални земетресения с магнитуд повече от 7 в началото на миналия век. Цели шест труса с магнитуд по-голям от 7 е имало у нас само за 30 години. 

За последните стотина години нямаме земетресение с магнитуд 6 в България“, отбеляза ученият.

Най-силното земетресение у нас „ражда“ така наречената Струмска сеизмологична зона. Там през 1904 година удря трус със сила от близо 7,8 по Рихтер.

Подобно по мощ земетресение става и в така наречената Шабланска сеизмологична зона, където са реализирани трусове с магнитуд от 7,3 – 7,8. В Шабланското огнище е и най-старото документирано земетресение по българските земи – в I в. пред Христа. В района на Каварна е бил градът Бизоне. Катастрофално земетресение и цунами поглъщат античния град в морето.

Горнооряховската сеизмологична зона, която е близо до град Велико Търново, също има потенциал да разтресе земните недра с над 7 по Рихтер.

Мощно земетресение в миналото е имало и в така наречената Маришка сеизмологична зона, която е в близост до Пловдив и Чирпан. Там са станали две големи земетресения през 1928 година. 

Известна е и Софийската сеизмологична зона, където през 1858 година е известно едно земетресение с магнитуд от 6,5 по скалата на Рихтер.

Пернишката зона пък показа потенциала си, като разтресе миньорския град със сила от 5,6 по Рихтер през 2012 година. 

Земетресенията с център около Провадия, които често тресат Варненска област, пък се дължат на дългогодишния добив на сол от солните мини, намиращи се в близост до града. 

Последното земетресение там бе в края на април, като трусът бе усетен в Девня и по високите етажи във Варна. Трусът бе регистриран в 21:22 часа българско време.

Според Европейския сеизмологичен център магнитудът му е бил 3,6 степен по скалата на Рихтер. Епицентърът бе 6 километра ‚южно от Провадия, с дълбочина 2 километра, в района на „Солниците“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!