Водата в Трилистник е нахлула дори и във високите части на селото. От община Марица съобщиха, че търсят помощ от всички институции, които могат да помогнат в бедствието.

“Опасявам се водата да не стигне до Рогош. Правим всичко, за да осигурим безопасността на населението”, заяви кметът на община Марица Димитър Иванов, цитиран от GlasNews.bg.

 

Над една трета от къщите вече са опразнени и хората са се евакуирали.

Земеделци, които излизали на полето рано сутринта, са видели как по река Стряма идва приливна вълна. Тя залива обработваеми земи и около една трета от къщите в селото. Има евакуирани хора, тъй като в някои къщи е имало метър и половина вода. Голяма част от земеделските площи също са наводнени. На някои улици водният стълб достига 100 сантиметра.

Някои плачеха, като една възрастна жена, че в бързината да се спаси, не е успяла да си вземе апарата, с помощта на който диша

"Като на война", описа гледката известният фермер Красимир Кумчев.

Хората, които се изселиха, са  намерили подслон при роднини в Пловдив и околните села. Някои в бързината са забравили важни вещи и документи, но се надяват да се върнат скоро.

Според Кумчев най-вероятно наводнението е станало от скъсана дига с дължина от 50 метра по река Стряма в района на село Калековец. Това той е установил, облитайки с хеликоптер мястото на бедствието. Наводнени са и много земеделски земи, както и част от магистрала "Тракия".

Драматичните часове за Трилистник дойдоха малко по-късно след наводненията около карловските села. Кумчев не спести критики към държавните институции. "Цари безхаберие. За пръв път тази година "Напоителни системи" не почистиха съоръженията си", каза той. По-късно публикува как багер запълва дигата. "Само не си мислете, че това е техника на "Напоителни системи". Сами организираме, наемаме техника, плащаме, молим се!", обясни фермерът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук