На третия ден след опустошителните земетресения в Турция и Сирия шансовете за спасяване на хора изпод развалините стават все по-малки. По последни данни броят на жертвите е близо 12 000, според Си Ен Ен. 

Официални лица и лекари съобщиха, че в Турция са загинали 9057 души, а в Сирия - 2662 души, с което общият брой на потвърдените жертви достигна 11 719 души.

Цифрите продължават да растат, а хората все още са в капан под развалините. С настъпването на зимните студове шансовете да ги измъкнем живи стават все по-малки, казват спасителите.

В Сирия бедствието се задълбочава заради дългогодишната гражданска война - много сгради вече са повредени и срутени от земетресението, а достъпът до спасителни операции и хуманитарна помощ е затруднен в много райони. Сирия поиска от САЩ и ЕС да вдигнат санкциите срещу страната, за да може да пристигне така нужната помощ. Според властите близо 300 000 души в Сирия са били принудени да напуснат домовете си след катастрофата. 

В Южна Турция живеят и много бежанци от Сирия, често в набързо построени или разрушени сгради.

В 10 провинции от страната бяха открити 77 полеви болници, които да приемат хилядите ранени. 

Междувременно в Искендерун продължава борбата със силния пожар, който избухна на пристанището след труса. Част от крайбрежната ивица на страната е затворена за кораби. 

„Едно бедствие се наслагва върху друго. На места като Газиантеп в тази част на Турция има милиони сирийски бежанци, които често живеят в не особено издръжливи жилища. Това е рецепта за катастрофа“, казва Натали Робъртс, изпълнителен директор на британската организация „Лекари без граници“.

Първото земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер стана близо до Газиантеп в Югоизточна Турция в понеделник вечерта. Няколко часа по-късно то е последвано от ново земетресение с магнитуд 7,5.

Кадри от дрон над пострадалите региони разкриват мащаба на бедствието. 

 

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук