Днес за трети път в България се проведе световната инициатива „Безсмъртният полк“. В нея ще се включат много български градове, като жителите им ще шестват с портрети на свои родственици, участвали в антифашистката борба. Така България става част от световното движение, в което участват 40 държави.

Стотици се събраха в столицата при Паметника на Незнайния воин, където положиха цветя и венци още рано сутринта.След това шестващите тръгнаха дружно към Паметника на Съветската армия, където също отдадоха почин.
 

От 10,30 ч. бе полагането на венци и цветя пред Костницата в кв. „Лозенец“, а от 11,30 ч. – пред Паметника на загиналите българи – участници във Втората световна война, в парк „Владимир Заимов“.
 

„Безсмъртният полк“ обхваща над 40 държави по света. Инициативата е гражданско движение, чиято цел е да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци. Акцията е проведена за първи път през 2011 г. в руския град Томск.Инициативата се случва благодарение на десетки движения и организации. Сред инициаторите са Съюзът на ветераните от войните на България, Координационен съвет „България-Русия“, Координационен съвет на руските съотечественици в България, Съветът на руските ветерани от Втората световна война, живеещи в България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, Българският антифашистки съюз, Отечественият съюз, НД „Русофили“, форум „България-Русия“, Сдружение „Руски клуб – София“ и др.
 

В мероприятието взеха участие и политически фигури като Волен Сидеров, който е заклет русофил, Десислав Чуколов, Явор Нотев и Светлозар Лазаров. Бившият главен секретар на МВР е съветник на Сидеров по въпросите на сигурността.